Opslagstavlen

25.02.2018: Nyt i Bogshoppen

21.01.2018: Aarhus Søfarts Museum deltog i dag i Frivillighovedstadens åbning i Ridehuset

Aarhus Søfarts Museum havde i eftermiddag kastet anker ved den officielle åbning af Europæisk  Frivillighovedstad 2018. Det skete i Ridehuset i Vester Allé.

Med det store frivillige arbejde, der året rundt lægges i museet, føler vi os privilligerede ved at deltage i dette arrangement. Selvom pladsen var trang, viste og fortalte vi om vort daglige virke, vore udstillinger og vore fremtidsvisioner.

Hele arrangementet var pænt besøgt med rigtig mange gæster.

21.01.2018

21.01.2018

21.01.2018

15.01.2018: HURRA for en god historie

Til sjældenhederne hører det, at fonde selv henvender sig, med tilbud om at støtte Aarhus Søfarts Museums aktiviteter.

Det er tilfældet med denne donation fra Terkol-Rederiernes Støttefond.

Aarhus Søfarts Museums aktiviteter med containerudstillinger på Hveensgade,  Pier 3, godt kendt under navnet Containerterminal Nord, får med denne donation mulighed for at markere sin virksomhed i bredere forstand, idet en container nu kan indrettes til det containere er beregnet til - "Let og hurtig flytning til nye positioner".

Læs mere på museets pressemeddelelse

 

Aarhus Søfarts Museum 2015

Aarhus Søfarts Museum med flag og sladrebænk

10.01.2018: Der sker noget i Bogshoppen

Vi er ved at have styr på Bogshoppen igen. Foreløbig kan vi præsentere et bredt udvalg af bøgerne "Maritim Kontakt" med et varieret indhold over mange spændende emner. Præsentation af flere bøger er på vej.

Se mere om Bogshoppen og "Maritim Kontakt" samt prisliste på siden med Bogshoppen.

Du er altid velkommen til at besøge Bogshoppen i museets åbningstid, der er ingen købetvang.

25.11.2017: Besøg fra Danmarks-Samfundet

I torsdags havde Aarhus Søfarts Museum besøg af Danmarks-Samfundets Komité for Lokalforeningen Aarhus. Komiteen havde valgt os som ramme om et møde og gik herfra med en oplevelse og nogle indtryk fra søens verden.

Danmarks-Samfundet på besøg

Danmarks-Samfundets logo

14.11.2017: Valgdebat
Om en uge er der valg til Byråd og Regionsråd. Som altid op til et valg er der debat i medierne. Også Aarhus Søfarts Museum har givet sit besyv med i debatten i form af et læserbrev i Århus Stiftstidende den 8. november.
Et andet indlæg i debatten er et læserbrev fra Flemming Jessen med overskriften "Pas på havnen - vi har brug for den". Dette indlæg blev bragt i JP Århus den 13. november.
Begge indlæg kan læses her.

Læserbrev KNS Læserbrev FJ

30.10.2017: Kalender for 2018

Ole Kolborg har givet os lov at vise hans flotte kalender for 2018.

Ole bor i Esbjerg og har - udover en fortid som sømand i maskinen - også en fortid som søn af en fyrskipper. Ole skriver en del artikler til bladet "Maskinmesteren" og supplerer artiklerne med egne tegninger. Flere af Oles artikler og tegninger har endvidere været gengivet i Aarhus Søhistoriske Selskabs medlemsblad "Logbogen".

Oles tegninger og beretninger er grundlaget for en 2018 kalender, som du nu kan se på vores hjemmeside.

Se den flotte kalender på dette link

05.10.2017: Endnu en container sponsoreret til Aarhus Søfarts Museum

AMK Aarhus Motorbådsklub har doneret Aarhus Søfarts Museum en 35' container. Den er nu opstillet på museets containerterminal på Pier 3.

Containeren er velkommen i samlingen. Og hvad er mere naturligt - med Motorbådsklubben som sponsor - at anvende den nye container til museets motorafdeling. Det betyder, at vi nu kan hente en stor samling motorer hjem - en samling, som siden flytningen fra Sverigesgade i 2013 har været opmagasineret eksternt.

Museets Hofvognmand Bent Mortensen flyttede forleden den nye container til dens plads ved museet. Som det ses af billederne skete det professionelt og med sikker hånd.

Den nye container ankommer til museet

- med millimeters nøjagtighed...

Færdig arbejde

28.09.2017: Besøg af Lystrup Gutterne

I den forgangne uge havde vi besøg af 12 gutter fra Lystrup Gutterne. Gutterne havde meldt deres ankomst og bestilt rundvisning, smørrebrød og en pilsner.
På billedet ses nogle af gutterne samlet i Kahytten.

08.09.2017: Containere og sømandshistorier i avisen

Ugeavisen "Århus Onsdag" var for et par uger på besøg hos Aarhus Søfarts Museum. Det kom der denne artikel ud af.

03.09.2017: To nye udstillinger

Den 30. august åbnede Aarhus Søfarts Museum to nye udstillinger: "Snesejler II" og "Kahytten".

De to udstillinger er i samme container og viser hhv. Kristian Kielsholm Madsens arbejdsværelse og arkiver samt det flotte mødelokale fra shippingfirmaet Franck & Tobiesen.

Læs meget mere om de to udstillinger her.

 

16.07.2017: Dusinet er fuldt

Aarhus Søfarts Museum passerede endnu en sømilepæl i den forgangne uge. 

En af museets gode støtter gennem mange år har doneret en 40' container, så vi nu er oppe på 12 af slagsen. Containeren er nu på plads og klar til at blive taget i anvendelse. Giveren ønsker at være anonym, hvilket vi selvfølgelig respekterer.

I den nye container kommer en del teknisk materiel - radarer, radiomateriel mv. - og kronen på værket bliver den simulator, som Force Technologi donerede i anledning af firmaets 50 års jubilæum i 2009

Den nye container ankommer til Aarhus Søfarts Museums Containerterminal

Containeren læsses af på pladsen

Den nye container er på plads

17.05.2017: Aarhus Havn på Søkortet - og lidt mere

Aarhus Søfarts Museum har åbnet nye permanente udstillinger:
 
 – Aarhus Havn på Søkortet –  Møbler, søkort, malerier og andre effekter fra mæglerfirmaet Rasmus Christensens kontor i Pakhus 27 og Havnemesterens kontor med planer, malerier og tegninger m.m., der viser Aarhus havns udvikling fra åhavn til storhavn. I tidens løb har Aarhus Søfarts Museum modtaget mange effekter fra Aarhus Havn. Senest i forbindelse med Aarhus Havns flytning til det nye Havnecenter på Vandvejen. En stor del af udstillingen kommer fra disse donationer.  I centrum er en meget flot model af Skovbåden "Marselisborg", bygget af Poul Gregersen, Frederikshavn. 
 
Samtidig er første del af Aarhus Søfarts Museums Billedgalleri ”Aros To”, opkaldt efter bugserbåden af samme navn, åbnet. Her vises en del af de mange malerier, tegninger og skibsbilleder, som Aarhus Søfarts Museums venner i tidens løb har doneret museet. Det er gjort med den forventning, at billederne dermed bliver til glæde for mange andre. Det sker nu.  


Se mere om udstillingerne her

25.04.2017: Aarhus Søfarts Museum fik besøg en torsdag

Video Klubben Klostergade har besøgt Aarhus Søfarts Museum. Det har en af deltagerne, Kjeld Jensen, lavet en lille videofilm om, og den vil vi godt være bekendt at præsentere her på siden.

Filmen, der varer 6½ minut, kan ses på dette link

Tak til Kjeld Jensen for den flotte videofilm.

 

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

15.02.2017: En af museets frivillige fortæller

En af Aarhus Søfarts Museums trofaste frivillige, fhv. skibsprovianteringshandler Ib Gylling Møller, er hovedperson i et af de første interviews, som Jack Fridthjof har produceret for "2017 aarhusianere".

Ib Gylling Møller har hele sit liv haft Aarhus Havn helt tæt på sig - en havn, som gennem Ibs liv har forandret sig meget. 
Ib, der i dag er 77 år,  voksede praktisk talt op på havnen, hvor faderen drev en skibsproviantering, som Ib senere kom til at arbejde for. Det har derfor også været naturligt, at Ibs otium blandt andet er blevet brugt til frivilligt arbejde for Aarhus Søfarts Museum.

Du kan se interviewet med Ib her (14 minutter)

 

Ib Gylling Møller

Ib Gylling Møller

01.02.2017: Imponerende flot kulturstart - med en mangel

Afledt af den flotte åbning af "Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad" har Ole Toft fra Silkeborg sendt et læserbrev til Morgenavisen Jyllands-Posten (JP Århus). Læserbrevet blev bragt den 24. januar. Aarhus Søfarts Museum har siden - også med et læserbrev - kommenteret Ole Tofts indlæg.

Ole Toft er medforfatter til bogen "Med splitflag og højagtelse", som er omtalt her på siden og danner grundlag for et foredrag på Højbjerg Bibliotek sidst i februar.

28.01.2017: Efterlysning

I et par Facebook-grupper figurerer denne efterlysning, som vi også gerne bringer - måske en af sidens gæster kan hjælpe?

Efterlysning

05.01.2017: Havn, søfart, skibe - lige hvad en tysk journalist efterspurgte

En dag i efteråret var Aarhus Søfarts Museums næstformand Ole Sonne sammen med fru Pernille i fuld gang med forberedelserne til museets genåbning, da de hørte "udenlandsk snak" udenfor. De kontaktede manden, som viste sig at være tysk journalist og tilbød ham en rundvisning i de mest præsentable containere. Journalisten var begejstret og ville også gerne se bugserbåden "Jakob", og det blev hurtigt arrangeret.

Efter et par timer blev journalisten kørt til City, hvor han skulle besøge andre af byens seværdigheder.

Nu kan resultatet af journalistens besøg ses i forbindelse med hans omtale af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Du kan læse hele artiklen på dette link

11.11.2016: Nye frivillige kræfter

Aarhus Søfarts Museum har de seneste dage fået en del nye "frivillige", og en del af de nye skal fremover deltage i udstillingsaktiviteterne på museet. 
En af disse, en "fiks lille mørk sag" ved navn Søs, vil i den kommende tid være at finde i museets "Mosqito-bar", hvor hun skal pynte op og måske også jule lidt for de øvrige frivillige med en småkage mv, når der er kaffepauser om tirsdagen. Her er hun med sin nye hovedbeklædning, som godt nok klær´ hende rigtig fint, synes vi.

Det skal oplyses, at de nye frivillige alle kommer fra et langt og travlt arbejdsliv hos Stormagasin Salling, men her - efter gensidig aftale - er gået på en tiltrængt pension. Flere af vore nye frivillige ville gerne fortsætte deres karriere i vor maritime verden, og vi byder dem velkommen, ligesom vi takker Salling for deres velvilje.

Søs - som inden længe iklædes en bikini. Hun skulle nødigt fryse...

Nogle af de nye "frivillige". De er lidt vinterblege, men det skal vi nok få styr på til sommer

12.10.2016: Ny bog til salg i Bogshoppen

I Bogshoppen kan du nu købe nyudgivelsen "Med Splitflag og Højagtelse", redigeret af Poul Grosen Rasmussen.

Bogen er skrevet af tidligere ØK-folk og beskriver deres oplevelser om bord - beretningerne er skrevet af alle typer besætningsmedlemmer, fra skibsdrengen over servicepersonalet til officerer og kaptajn.

Læs mere om bogen på siden om Bogshoppen.

12.09.2016: Aarhus Søfarts Museum åbner for publikum

Fra september 2016 er Aarhus Søfarts Museum igen tilgængelig for publikum.

Vores containerterminal befinder sig i Hveensgade mellem Shipping-Huset og Pakhus 77.

Vi holder åbent hver tirsdag fra klokken 13 til klokken 16.

Entré efter eget ønske. Fri parkering.

Medlemmer af Aarhus Søhistoriske Selskab har gratis adgang til museet.


Midttrafik linje 33 kører stort set til porten. Stå af ved Nicoline Kochs Plads. Herfra kan man se museets 11 containere og hegnet, som omgiver dem. Indgangen er i den østlige ende; den ende, som vender mod Pakhus 77.

På andre tidspunkter vil der være mulighed for, at grupper kan besøge museet. Læs nærmere herom på siden "Besøg museet".

Læs mere på nedenstående pressemeddelelse.

02.09.2016: Uddokning - Grand Opening

Torsdag den 1. september 2016 åbnede vi containerdørene for publikum - alle var velkomne, adgangen var gratis. 

Der var mulighed for at se vores samling af flotte skibsmodeller samt et væld af dejlige billeder af skibe, som forlængst er væk fra verdenshavene.

Udover adgang til containerne med disse udstillinger var mulighed for at kik i vore øvrige containere, hvor masser af effekter venter på, at det bliver deres tur til en egentlig udstilling.

Meningen er, at disse udstillinger fremover skal være tilgængelige for publikum. Bestyrelsen arbejder lige nu på åbningstiderne, og så snart de er fastlagt, vil de blive annonceret her på siden.

Herunder viser vi nogle indtryk fra åbningsdagen.

Flaget var hejst, containerdørene åbne

Masser af dejlige skibsfotos, doneret af Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør

Masser af dejlige skibsfotos, doneret af Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør

Små modeller -

- modeller i pap -

- og store modeller

Der var sørget for lidt til at læske ganen

En af museets største kræfter, Pernille, havde sørget for masser af lækre pindemadder

Pernille var også mester for to store ringbind med alskens oplysninger om de udstillede modeller

Medlem af museets bestyrelse, Stig Thornton, i samtale museumsdirektør Jan Skamby Madsen og Mette Damm fra Aarhus Kommunes Kulturforvaltning

Museumsdirektør Jan Skamby Madsen fra Moesgaard Museum foretog den officielle åbning af udstillingerne

Fhv. borgmester Thorkild Simonsen (tv) i samtale med fhv. havnedirektør Kaj Schmidt. Mellem dem ses Kaj Schmidts fhv. sekretær Jette Jensen

Medlem af museets bestyrelse, Ole Sonne, i samtale med en gæst

Ingvard Frederik Skøtt, formand for Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør, som har doneret de mange udstillede skibsfotos til museet.

Fhv. skibsmægler Poul Stenbøg i samtale med en af museets frivillige, Svend Sørensen

27.08.2016: Igen i år kunne man møde Aarhus Søfarts Museum på "Åben Havn"

Igen i år havde Aarhus Søfarts Museum en stand ved det store arrangement "Åben Havn", som fandt sted lørdag den 27. august.

Flere af museets frivillige viste og fortalte gerne om museets virke og aktiviteter.

Benno og Svend klar til at modtage publikum

Masser af fotos gav publikum et godt indblik i hvad museet rummer

05.07.2016: Også søens verden er lille

Hos Aarhus Søfarts Museum var vi i dag ude for en rigtig sjov hændelse. Mens de først fremmødte af de frivillige - blandt andre formand Karl Nøhr - var i færd med at brygge kaffe og gøre klar til dagens arbejde, henvendte en herre sig og spurgte, om han måtte kigge indenfor, da han tilfældigt var kommet forbi og havde set vores navn. Selvfølgelig måtte han det. Selvom museet officielt ikke har åbent, har vi altid tid til at fortælle og vise det frem, som vi nu kan under de trange forhold.

Manden fortalte, at han har sejlet til søs hele sit liv. Herefter udspandt sig - sådan cirka ordret - følgende samtale:

Manden: "Jeg sejlede  med skoleskibet "Georg Stage" i 1958".
Karl Nøhr: "Det gjorde jeg skam også. Jeg havde nummer 15"
Manden: "Jeg havde nummer 17"
Karl Nøhr: "Nu tror jeg, at du husker forkert. Nummer 17 hed Gert og kom fra Sæby"
Manden: "Åh, undskyld, jeg har ikke præsenteret mig: Gert Peitersen fra Sæby"
Karl Nøhr: "Halløjsa, jeg kunne slet ikke kende dig. Jeg hedder Karl og havde som sagt nummer 15"

Der blev helt stille i containeren, og de øvrige holdt vist vejret et øjeblik.

Derefter blev der udvekslet en masse minder om skibet, officererne samt flere af de øvrige elever.

Så selvom de to gentlemen har sejlet på de store have, måtte de i dag sande, at også søens verden kan være lille.

Gert Peitersen (til venstre) og Karl Nøhr foran museets maleri af skoleskibet "Georg Stage"

20.05.2016: Bestyrelsen har konstitueret sig

Aarhus Søfarts Museum har afholdt et konstituerende møde, hvis udfald blev som følger:

Formand: Karl Nøhr Sørensen, Aarhus Søhistoriske Selskab
Næstformand: Ole Sonne, Stenoselskabet og Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland
Sekretær: Bente Steffensen, Erhverv Aarhus
Kasserer: Peter Trolle, Transport Klubben

Øvrige bestyrelsesmedlemmer:
Henrik Kleis, Delacour Advokatfirma, Aarhus Transport Group og Aarhus Cityforening
Peter Sørensen, Danske Fragtmænd
Poul Erik Poulsen, Aarhus Motorbådsklub
Stig Thornson, Cultex Media

Faste åbningstider for Aarhus Søfarts Museum er bestyrelsens højt prioriterede mål. Endnu vigtigere er Aarhus ny Søfarts Museum etableret i og omkring Lodstårnet yderst på Pier 3. Det er en idé, som bestyrelsen håber, at Aarhus Byråd stadig støtter. En aftale derom er efter bestyrelsens opfattelse helt afgørende for muligheden for at skaffe fondsmidler hertil.

Ballast for det frivillige arbejde med at sikre Aarhus Søfarts Museums fremtidige virksomhed er den kendsgerning, at Aarhus Søfarts Museum fortsat modtager effekter fra virksomheder og privatpersoner, som dokumenterer potentialet i temaet Aarhus Søfarts Museum.

Konkret har Aarhus Søfarts Museum modtaget Skibsbevaringsfondens erklæring om, at den gamle slæbe- og lodsbåd ARA er bevaringsværdig. Mens vi venter på, at lodstårnet bliver tilgængeligt ved Mols-Liniens flytning til Østhavnen, er renoveringen af ARA en historisk set særdeles relevant og interessant opgave.

Læs mere på vores pressemeddelelse.

 

ASM maj 2016

Fotografiet viser af detaljer fra Aarhus Søfarts Museums udstilling, der åbnes for publikum senest i Aarhus Festuge 2016.

13.04.2016: Efterlysning

Louise Olifent har via en bekendt kontaktet Aarhus Søfarts Museum med en efterlysning, som vi gerne viderebringer.

Hej derude. Jeg har brug for lidt hjælp, og det tager ikke meget af jeres tid eller kræfter. Min ven Kaj Andersen arbejde på fragtskibe og sejlede hele Verden rundt i 50'erne. På en af turene, med skibet Annam, skete en ulykke, hvor en maskinmester mistede livet, og en overstyrmand blev reddet op af vandet i tide. Kaj er nysgerrig efter at vide om overstyrmanden stadig er i live og ønsker at skabe kontakt - måske over en kop kaffe. I må meget gerne dele dette, så vi måske kan nå frem til overstyrmanden eller nogle af hans bekendte. På billedet kan i se en beskrivelse af ulykken, dog siger Kaj, at der er en fejl i beskrivelsen - overstyrmanden nåede ikke at få fat på maskinmesteren. 
Overstyrmanden hed Andersen og var ret høj (omkring 2m). Han er omkring 80 år gammel i dag, og havde forud for ulykken haft sin kone med ud at sejle i en periode. Han er fra København.

På forhånd tak for hjælpen - go' vind i sejlet! ⚓

Hvis nogen kan hjælpe Louise og Kaj med oplysninger, kan man kontakte webmaster via hjemmesiden.

Efterlysning Annam

08.04.2016: Aarhus Søfarts Museum har afholdt sin ordinære generalforsamling

Vedhæftede pressemeddelelse sammenfatter hovedpunkterne i bestyrelsens beretning. Arbejdet har - som det også fremgår af pressemeddelelsen - især været præget af endnu en flytteopgave og den spritnye udmelding fra Skibsbevaringsfonden.

I forbindelse med generalforsamlingen kan vi offentliggøre, at Skibsbevaringsfonden netop har besluttet - og udstedt certifikat på - at den gamle lods- og slæbebåd ARA er bevaringsværdig. Læs mere i pressemeddelelsen.
ARA ARA Bevaringsværdig

30.03.2016: Land i sigte

Lørdag den 2. april har Georg Stage Foreningen valgt at afholde dens årlige generalforsamling i Aarhus Søfarts Museums rammer. Derfor fik vi i dag travlt med at færdiggøre vores blikfang: Vores navn - sat med signalflag - pryder nu facaden og er klar til at byde de prominente gæster velkommen på lørdag.

ASM 30032016

05.03.2016: Signalgasterne på spil

Vore signalgasterne har indledt arbejdet med at opsætte de signalflag, som tilsammen vil vise museets fulde navn. I denne uge blev det til A A R - H U S. Resten følger.

Kig forbi på tirsdage mellem klokken 13 og 16 og få en snak om, hvordan det går.

A A R - H U S

04.02.2016: En mole til sampanen

I denne uge blev vi færdige med en "mole" til vores sampan. Den ligger nu klar, hvis vore besætningsmedlemmer får besøg af gæster, som høfligt opfordrer "You give me nøgler og ølbon'er"

Sampan

03.02.2016: Vi arbejder på at få Bogshoppen op igen

Vi arbejder på at få Bogshoppen op igen, hvor det vil blive muligt at købe bøger og andre udgivelser om skibe, rederier, havne osv.

Foreløbig har vi bogen "Drengen og drømmen" til salg. På siden om Bogshoppen kan du se mere om bogen, pris samt hvor og hvornår du kan besøge os og købe bogen.

12.01.2016: Nytårstanker

En af museets frivillige, Carl Erik, har benyttet juleferien til at sende "Jytte Schou" på et kort værftophold. Resultatet kan ses på vedhæftede fotografier af både "Jytte Schou" og skibet jolle. Tak til Carl Erik og til lykke med resultatet til alle.

 
Opdatering af Aarhus Søfarts Museum dagbogsregister, d.v.s. oplistning af alle fotografier af modtagne effekter viser, at museet i 2015 modtog 1808 nye effekter.
 
Dertil kommer de eksemplarer af Maritim Kontakts restoplag, som Pernille og Ole Sonne fragtede fra Holmen til Hveensgade.
 
Det er helt imponerende og et fantastist udtryk for den fortsatte interesse for Aarhus Søfarts Museum.

"Jytte Schou" efter værftsopholdet

"Jytte Schou"s jolle

08.12.2015: Den glade giver efterlyses

Mandag fandt vi denne flotte model af slæbebåden "Banckert" oplagt i halvfærdig stand ved Aarhus Søfarts Museum. Sammen med modellen stod en kasse med de dele og fittings, der skal bruges for at færdiggøre modellen. Desværre er der ingen spor af den glade giver.

Modellen kan nu se frem til et ophold på museets værft, hvor den endelige udrustning kan finde sted.

Vi henstiller til giveren at give sig til kende og fortælle hvem han/hun er, så vi kan kvittere for modellen.

"Banckert"

"Banckert"

05.12.2015: Det hemmelige museum i Hveensgade...

...er titlen på afsnittet om Aarhus Søfarts Museum i Per Kirchener og Nicolai Hommelhoffs nye bog "Livet i og omkring Aarhusbugten". Bogen udkom den 1. december og kan nu købes hos boghandlerne. Bogen indeholder et væld af gode fotografier fra Aarhusbugten og Aarhus havn. I en lang række artikler med indhold, der strækker sig fra opskrifter på diverse spændende retter over historiske temaer til en  artikel om ”Det hemmelige museum” i Hveensgade, får læserne  indblik i  de eventyr, som søkort nr. 112 byder på.

For Aarhus Søfarts Museum falder især en artikel med overskriften ”Det hemmelige museum i Hveensgade” i øjnene. Den artikel blev skrevet i kølvandet på  arrangementet  ”Generationer mødes”, hvor  Aarhus Søfarts Museum fik besøg af 6. årgang fra Vorrevangskolen.

Udgivelsen af bogen skete samtidig med, at udgiverne arrangerede endnu en skoledag for havnen. Elever fra Samsøgade og Vorrevangskolen fik igen en dag på havnen, hvor de stiftede bekendtskab med mange af de temaer, som De Syv Have har at byde på.

En af de historier, som Aarhus Søfarts Museum ynder at fortælle, er  den om te-klipperen "Cutty Sark". Det gør vi med begejstring, fordi vi kan vise en meget fin model af dette imponerende skib. Vores historie kan vi krydre med et billede af "Cutty Sark" i under sejl i Aarhus Bugt.

Udgivernes bemærkning om, at "Aarhusbugten" er et godt valg som årets julegave, støtter vi af et godt hjerte.

Forsiden af bogen

Forsiden til stykket om Aarhus Søfarts Museum

"Cutty Sark" i Aarhusbugten
(retfærdigvis skal nævnes, at der er tale om en model)

En side fra bogen

28.11.2015: Der var 2, der var 5, der var 7, der var 9 - nu er der 11

Den flotte donation fra Pernille Sonne har gjort Aarhus Søfarts Museum i stand til at indkøbe yderligere to isolerede containere. De blev leveret i denne uge og er nu næsten klar til "indflytning".

Skiltet med museets logo er kommet frem; det samme er en ny sladrebænk. I mangel af en makker blev den indviet af en skyggemand. 

En af de nye containere læsses af

Skiltet med logo, flaget, ankeret og sladrebænken er på plads

Sådan ser det ud fra oven

Sladrebænken

20.11.2015: Den rigtige opslagstavle

Når alt er pakket i containere, er det som at leve under en flytning, hvor indboet stadig befinder sig i flyttevognen. Man flytter på nogle ting for at komme til andre. Således også på Aarhus Søfarts Museums containerterminal. Vores opslagstavle er flyttet mange gange siden oktober 2013, men i dag fik den en plads, hvor den nu kommer til fornyet ære og værdighed.

Nu bliver der igen mulighed for at se aktuelle opslag. Vigtigst af alt "Dagens opgaver", men også tegninger over arealet, indholdsfortegnelser og meget, meget andet.

Velkommen tilbage.

Opslagstavlen

13.11.2015: Store flyttedag (II)

Torsdag blev lidt af en mærkedag for Aarhus Søfarts Museum: En ikke uvant foreteelse for museet, for endnu en gang skulle der flyttes. Denne gang fra museets hemmelige adresse i kælderen under Pakhus 13 og til museets "containerterminal" på Pier 3.

I god tid var der gjort klar og lavet plads til effekterne, som blandt andet var skibsmodeller og møbler. Udover fem professionelle flyttefolk deltog flere af vore frivillige i arbejdet, som var overstået på fem timer. Nu forestår så lidt rokeren for at anvende pladsen i containerne optimalt.

Nænsom flytning af en store pelxiglasplade, som normalt beskytter modellen af "Cutty Sark"

Kælderen er rømmet

På plads i containeren

Efter indsatsen nød teamet et velfortjent stykke smørrebrød og en pilsner.

30.10.2015: Aarhus Søfarts Museums private supersponsor har slået til igen

En af Aarhus Søfarts Museums meget gode venner og privat sponsorer, både med hensyn til økonomisk støtte og hvad angår personlig hjælp til allehånde opgaver, Pernille Sonne, har med en privat donation på 30.000,- kr givet museet en virkelig kraftig håndsrækning.
Netop nu, hvor Aarhus Søfarts Museum må samle flere effekter og aktiviteter på ”Aarhus Søfarts Museums Containerterminal”, Hveensgade, Pier 3, Aarhus Havn, gør de meget trange fysiske rammer det daglige arbejde til en udfordring ud over det sædvanlige.
Pernille Sonnes nye donation giver museet flere muligheder for en positiv udvikling.
Med Pernille Sonnes nye donation kan Aarhus Søfarts Museum gå fremtiden i møde med i alt 11 x 40 fods containere, og muligheden for at etablere nye udstillinger i endnu to containere. Man slår, som det hedder, to fluer med et smæk, idet det både giver publikum en bedre oplevelse og Aarhus Søfarts Museum frivillige bedre vilkår for at fortælle flere gode historier fra havnens- og søens verden.
Aarhus Søfarts Museums erklærede mål, snarest at give museets venner og potentielle nye gæster et nyt maritimt kulturhistorisk tilbud er dermed rykket et stort skridt nærmere.

29.10.2015: Store Flyttedag (I)

Endnu et lejemål er opsagt - denne gang Aarhus Søfarts Museums hemmelige adresse "et sted på havnen". Derfor måtte vi igen pakke ned, flytte og pakke ud igen. Denne gang drejer det sig blandt andet om skibsmodeller, malerier og en del bøger og blade.

Et hold frivillige knoklede i et par dage og flyttede tingene til Pier 3 til vores containerterminal, hvor der i forvejen var gjort plads til effekterne.

Tilbage er nogle få store og tunge ting, som professionelle flyttemænd vil flytte i den kommende uge.

Store Flyttedag

Nænsom flytning af modeller

Store Flyttedag

Også de mindre modeller blev behandlet skånsomt

Store Flyttedag

"Inddokning" i traileren

Store Flyttedag

På plads i containeren

29.10.2015: Store Torv

Store Torv

Gulvet - eller rettere dørken - mellem containerne samt overdækningen er nu ved at være på plads. Der bliver to "torve", hvorfra der er adgang til de enkelte containere. Her ses hvad de frivillige i daglig tale kalder Store Torv.

17.10.2015: Tak for svaret

Den 19. september viste vi som Ugens Foto et billede af Dansk Fransks motorskib "Bretagne" med Aarhus Havns slæbebåd "Bulbider" på siden. Vi opfordrede sidens gæster til at komme med et bud på, hvornår billedet er taget.

Det har Flemming Steen Sørensen forsket lidt i, og han er kommet frem til følgende resultat:


I september 2015 modtag Aarhus Søfarts Museum en samling indrammede billeder – måske ca. 200 stk., som alle stammede fra den for længst nedlagt Café Broen i Korsør.

Mange søfolk har gennem årene besøgte Café Broen. I flere nedskrevne historier – bla. i den flotte hjemmeside om ”Snesejler”, finder man små beretninger hvor Café Broen er nævnt, så ganske mange af søens folk har lagt vejen her forbi, når de var hjemme på orlov, ferie osv.

I Café Broen udviklede der sig den sjove tradition, at besøgende søfolk enten personligt eller pr. post, sendte et billede af det skib de sejle med hjem til caféen. Med årene blev det en betragtelig samling som kom op at hænge på væggene ved baren i Cafe´ Broen i Korsør.

Men en dag var det slut. Huset hvori Cafe Broen lå skulle nedrives, og de mange billeder blev afleveret hos ”Koens venner” – en forening af frivillige som har lavet et stort arbejde med at redde og restaurere det gamle fyr Koen ud for Korsør færgehavn. I dag står ”Koen” på land, fint restaureret. Den kan i øvrigt besigtiges hvis man kommer på havnen lige bag DSB´s gl. Banegård hvor jernbanefærgerne i sin tid lagde til.  

 
Da ”Koens venner” ikke længere havde plads, bad man Aarhus Søfarts Museum overtage samlingen. Dette skal man jo ikke forgæves spørge Karl Nøhr om, så en skøn sensommerdag i september, kørte Karl og jeg til Korsør efter de mange billeder.

Nu er de så kommet ”hjem” til os, og skal på et tidspunkt nok op og hænge omkring vore egen lille bar i mandskabs –containeren.

Vi har jo kigget lidt i de mange billeder og fandt hurtigt et interessant billede, hvor man ser Dansk Fransk ´s m/s Bretagne få slæbebådsassistance af hedengangne Bulbider her i Århus havn. Men ingen oplysninger ellers overhovedet.

Da vi jo ved at ”Bretagne” (OXWS) sejlede for Dansk Fransk i perioden fra 1947 – 1966, lykkedes det at finde året for skibets eneste Århus-besøg i Dansk Søfartstidende nemlig 1957. Heri oplyser positionslisten 30. April, at ”Bretagne” efter en rejse fra Murmansk: afg. Stettin 30. April til Aarhus, derefter Dunkirk.

7. Maj oplyser næste positionsliste at ”Bretagne” ank. Dunkirk 7. Maj, derefter Rouen.

m/s Bretagne har således været her i Århus havn i dagene omkring 1. Maj 1957.

I en række håndførte protokolbøger fra havnens bugserbåde , som Aarhus Søfarts Museum råder over,  kan vi se flg:

Bulbider har assisteret ms Bretagne (GRT 2784) d. 30. april og igen 2. Maj. Men også Hermes har været i arbejde i disse dage med m/s Bretagne, nemlig 2 assistancer 4. Maj.

Man kan således udlede, at Bulbider har modtaget tirsdag d. 30. april, og medvirket til en flytning havnen d. 2. Maj. Bugserbåden Hermes har så været i aktion 2 gange samme dato d. 4. Maj, hvor Bretagne er afgået mod Dunkirk.

Jeg vil derfor mene, at vort billede er taget ved m/s Bretagnes ankomst til Århus havn 30 april 1957.

Så lidt historie om dette gl. Billede er nu fundet her på museet.

Vh

Flemming

- Mange tak til Flemming for den fornemme redegørelse. Du kan læse mere om M/S "Bretagne" i nedenstående dokument.

15.10.2015: Aarhus Søfarts Museums formand er udnævnt til ildsjæl

Forleden modtog museets formand og daglige leder, Karl Nøhr Sørensen, et brev fra Spar Nord Fonden. Et uventet, men - skulle det vise sig - glædeligt budskab.

En eller flere personer i Karls omgangskreds har bedt Fonden udnævne ham til ildsjæl, hvilket altså er sket. Med udnævnelsen følger retten til at ansøge Spar Nord Fonden om en donation. Fondens formål er at støtte et bredt udsnit af befolkningen.

En donation til Aarhus Søfarts Museum kommer således ikke kun formanden til gode, men også alle de frivillige, som uge efter uge lægger et stort arbejde i etablering og vedligeholdelse, registrering af samlingerne - og især alle de private personer og firmaer, som gennem årene har betænkt museet med alskens effekter, lige fra påhængsmotorer og fartøjer til billeder, malerier og forskellige souvenirs.

Læs brevet fra Spar Nord Fonden herunder - og også museets pressemeddelelse, som fortæller om dette skulderklap og den tillid, der her er vist Aarhus Søfarts Museum.

19.09.2015: Skoleelever på besøg

Aarhus Søfarts Museum deltog fredag i et vellykket arrangement, hvor skolebørn fra Skovvangsskolen kom på visit og hørte beretninger fra de syv have. Arrangementet blev afsluttet med fælles spisning i Ø-haven hvor der blev budt på super lækre fiskeretter.

Eleverne var med til flaghejsning -

- og blev beværtet med ægte beskøjter

19.09.2015: Når formanden ser det hele sådan lidt fra oven

Aarhus Søfarts Museum har atter udvidet med adskillige kvadratmeter, idet vi forleden modtog endnu to containere på pladsen. Museets leder skulle lige have et billede af hele museet - fra oven....modig mand!!

05.09.2015: En fornem nabo

Aarhus Søfarts Museum har i denne tid en fornem og absolut relevant nabo. Det er skoleskibet "Danmark", som ligger ved kaj 79 på den tidligere containerterminal.

Skibet ligger i Aarhus havn for at få en overhaling, inden det skal til OL i Brasilien.

Man kan følge med i arbejdet med at rigge nogle af masterne ned. Her ser man blandt andet "store bram- og røjlestang" - den ligger på kajen ved siden af "Danmark".

Skoleskibet "Danmark"

Skoleskibet "Danmark"

Skoleskibet "Danmark"

Skoleskibet "Danmark"

Skoleskibet "Danmark"

Skoleskibet "Danmark"

31.08.2015: Nyt på hjemmesiden

Se den nye spændende side: Sildebogen

Pernille og Ole Sonnes spændende opskrifter på sild - 30 af slagsen. Lige til at prøve, lige til at nyde, der er noget for enhver smag.

God fornøjelse og velbekomme.

Sild er godt -

- altid godt -

- så Velbekomme

31.08.2015: Aarhus Søfarts Museum var med ved Åben Havn

Traditionen tro deltog Aarhus Søfarts Museum i arrangementet Åben Havn den 29. august.

På vores stand vistes blandt andet skibsmodeller og tovværk og der var levende billeder fra den virkelige verden på søen.

Der var gratis skibskiks - beskøjter - til publikum. Gutten her kunne konstatere, at man ikke knækkede tænderne, men at de var "megaseje" og tørre. Ikke hele kiksen blev spist.

Viggo og Karl er morgenfriske og klar til dagen

- og det er beskøjterne også. Klar ihvertfald...

"De er megaseje"

16.08.2015: Samarbejde med ålekvasen "Anna"

Aarhus Søfarts Museum har indledt et samarbejde med ålekvasen "Anna". Ålekvasen har lånt nogle effekter fra museets samlinger: Effekter, som kan være med til at belyse "Anna"s historie, såval som søfartens historie i almindelighed.

Du kan se ålekvasen "Anna"s hjemmeside her

Hanne Danielsen - et af "Anna"s besætningsmedlemmer - registrerer de lånte effekter

05.08.2015: Så er vi tilbage

Hjemmesiden har ikke holdt sommerferie, men der har desværre været nogle tekniske problemer med opdateringen. Forhåbentlig er de nu løst, så vi igen kan præsentere et nyt billede hver uge.

Vi beklager dette og ønsker sidens besøgende en fortsat god sommer.

11.07.2015: Sådan arbejder vi

En af museets frivillige, Steen, har begået en lille film, der viser hvordan og med hvad vi arbejder i øjeblikket. Målet er at skabe udstillinger i flere af de ialt syv containere vi nu råder over.

Vi er der hver tirsdag eftermiddag. Kig forbi, hvis du har lyst at gi' en hånd med.


Billederne herunder er klippet fra filmen. Den varer 2 minutter og 45 sekunder og kan ses på dette link:


https://www.youtube.com/watch?v=OzWgtnqZdYM

 

Aarhus Søfarts Museums containerterminal

Der kommer overdækning

Der arbejdes i højden

Værktøjskassen

Effekter på hylderne -

- i kasser og bunker

04.06.2015: De nye containere gøres klar

Arbejdet med klargøringen af de to nye containere er nu i fuld gang, ligesom der arbejdes på at gøre omgivelserne bruger- og besøgsvenlige. De seneste dage har vejret ikke været helt med os, men nu ser det ud til, at der kommer lidt tørvejr og lunere vinde, så vi klør på.

Flemming og Lars som tømrere

"Fernisering"

19.05.2015: To nye containere

Museet tog mod et godt tilbud om køb af to højisolerede 40' containere, som nu er ankommet til den nye residens på Pier 3.

Nu forestår arbejdet med at montere dørk i de to nye containere samt forbedre adgangsforholdene og lave en form for overdækning mellem containerne.

Vi modtager stadig nye effekter, så mere plads er der altid brug for, ligesom der vil blive mulighed for at lave skiftende udstillinger i nogle af containerne.

Nye containere

Nye containere

Nye containere

05.05.2015: Kransenedlægning ved mindesmærket for de omkomne søfolk under 2. Verdenskrig

Aarhus Byråd, Aarhus Havn, Maskinmestrenes Forening, Aarhus Marineforening og Søfartens Ledere mindedes i dag de søfolk, som omkom under 2. Verdenskrig. Det skete ved en kransenedlægning klokken 10 ved monumentet for de faldne søfolk.
 
Aarhus Marineforening og Søfartens Ledere var initiativtagere til kransenedlægningen, som blev en god og højtidelig oplevelse på trods af kraftig regn.
Kransenedlægning

Repræsentanter for Aarhus Byråd, Aarhus Havn, Maskinmestrenes Forening, Aarhus Marineforening og Søfartens Ledere ved kransenedlægningen

Kransenedlægning

Kransenedlægning 5/5 2015

Kransenedlægning

Kransenedlægning 5/5 2015

01.12.2014: Velux Fonden støtter Aarhus Søfarts Museum

 

VELUX FONDEN støtter Aarhus Søfarts Museum, som en påskønnelse af det arbejde som de frivillige ældre medlemmer yder.

VELUX FONDEN yder med en bevilling på kr. 75.000 det største økonomiske bidrag, som Aarhus Søfarts Museum til dato har modtaget af een enkelt bidragyder.

Bevillingen er en stor anerkendelse af det arbejde, som de mange frivillige udfører, og et højt værdsat skulderklap til de pågældende.

Støtten fra VELUX FONDEN vil blive anvendt til et længe næret ønske om at styrke formidlingen af Søfartshistorien, som Aarhus Søfarts Museum og de mange frivillige og forhenværende sø- og havnefolk ellers ville brænde inde med.

Siden Aarhus Søfarts Museum for et år siden måtte pakke udstillinger, bibliotek og magasiner sammen i containere, har arbejdet med at genopbygge udstillingerne været meget vanskelige som følge af de meget trange vilkår i 5 containere, svarende til 150 m².

VELUX FONDENS støtte betyder, at museets frivillige får bedre arbejdsvilkår i det daglige, og kvaliteten af formidlingen af "Søfartshistorien" får et kvalitetsløft til glæde for Aarhus Søfarts Museums fremtidige besøgende.

Facebook

Aarhus Søfarts Museum er på Facebook