Opslagstavlen

21.11.2019: "En dag om bord"

På hjemmesiden www.ulfiaarhus.dk reklamerer Aarhus Søfarts Museum med tilbuddet "En dag om bord". Forleden havde en specialklasse fra Skovvangsskolen i Aarhus benyttet sig af dette tilbud, og eleverne fik en grundig orientering om - blandt andet - navigation og skibsbygning.

De unge mennesker hørte også om "Cutty Sark" under sejl på Aarhus Bugt, "Wasa" og "Bounty", og det er vores indtryk at de unge fik udbytte af besøget.

En dag om bord

10.10.2019: Foredraget "Den Røde Brænding"

Mange interesserede dukkede op til et rigtig spændende foredrag i aftes om de flere hundrede danske søfolk, som ved krigsudbruddet pludselig fik dagligdagen på danske handelsskibe forvandlet til dramatiske år med dødsensfarlige konvoj-sejladser og anden krigstjeneste hos de allierede styrker, herunder deltagelse i invasionen i Normandiet.

For mange af disse danske krigssejlere betød det døden, og for de overlevende - barske krigstraumer samt manglende og sen anerkendelse for indsatsen fra de danske og allieredes myndigheder.


De 30 medlemmer af Aarhus Søhistoriske Selskab, Silkeborg ØK sejlere, Aarhus Marineforening, Træskibssejlerne m.fl. der lyttede til en oplagt Jakob Tøtrup Kjærsgaard fik en god aften og en rigtig god oplevelse.

Et initiativ var det, som inspirerer til en gentagelse.

En helt speciel oplevelse blev det for Kis Bødker, da aftenens foredragsholder, Henrik Tøtrup Kjærsgaard overrakte hende en "Tak" fra borgmesteren UTAH BEACH, for hendes deltagelse i mindehøjtideligheden den 6. juni 2019.


Tak til Kis Bødker og Jakob Tøtrup Kjærsgaard for et godt arrangement.

Foredrag "Den Røde Brænding"

Foredrag "Den Røde Brænding"

Forklaring til medaljen:
Kis Bødkers far deltog ved Omaha-Beach i juni 1944.
Men i dette 75-års jubilæumsår er han blevet Æresborger i Sainte Marie du Mont. Udnævnt af Mayor of Sainte Marie du Mont Henri Milet.
Her foto af dokumentet og medaljen, set fra begge sider.

Dokumentet

Medaljen (1)

Medaljen (2)

13.09.2019: Maritimhistorisk Konference 2020 - "Call for Papers"

Den 24. – 26. april næste år afholder Maritim Kontakt sin Maritimhistoriske Konference 2020. Det sker på smukke Nyholm i København.

Der er nu udsendt ’call-for-papers’. Bemærk, at deadline for tilmelding af oplæg er den 1. december. Hvis man bare vil med som almindelige deltager, så kan man vente med tilmelding, til programmet ligger færdigt i januar.

I løbet af efteråret vil komme en andenudgave af call-for-papers, hvori man kan se de endelige priser for deltagelse.

Maritim Kontakt håber at se mange som oplægsholdere og deltagere. Og man må meget gerne dele call-for-papers, så meget man vil. Jo flere, der ser det, jo bedre.

Læs mere på denne pressemeddelelse.

30.08.2019: Ålekvasen "Anna"

Aarhus Søfarts Museum har et glimrende samarbejde med ålekvasen "Anna", som er hjemmehørende i Træskibshavnen i Aarhus. Samarbejdet består blandt andet i gensidig erfaringsudveksling samt udlån af forskellige effekter.

Skibet er bygget i Kolding i 1904 og sejlede i mange år som åleopkøberkvase langs Østjyllands kyst med hjemhavn i Kolding. Skibet har gennemgået restaurering med støtte fra Skibsbevaringsfonden og er godkendt til sejlads med passagerer. Der tilbydes charterture med max. 12 passagerer.

Økonomiem bygger på frivilligt arbejde; alle indtægter går ind i foreningen.

Læs mere:  aalekvasenanna.dk

Ålekvasen Anna

16.08.2019: Et farverigt besøg

To af Aarhus Søfarts Museums frivillige - Maj Bendix Nielsen og Stig Thornsohn - har sammen med den kendte kunstner Hans Krull engageret sig i et sandt eventyr, som søsættes ved Sailing Aarhus Week i forbindelse med Aarhus Festuge. Det sker i Aarhus Internationale Sejlsportscenter fra den 28. august til den 8. september.

I den forbindelse besøgte yderligere et par af gutterne fra museet i dag Hans Krull - og hvilket besøg. Et sandt overflødighedshorn af farverige oplevelser og indtryk - kreative indtryk fra Bali til Marstal (Hans Krulls relationer til den gamle skipperby fornægter sig bestemt ikke).

Her nogle få af de mange overvældende oplevelser for vore matitime navigatør-øjne.

Hans Krull forklarer

Hans Krull forklarer mere og viser prøver på sine Facebook-opslag

Marstaller med vulkan i baggrunden

Det gamle fyr har fået ny maling

Stig Thornsohn på udkig (bemærk sejlet under dækket!)

Toppen af fyret

Hans Krulls og Peter Birks kunst

"Det høje maleri" rullet ud på plænen

Som Piet van Deurs ville have spurgt: Hvad er det?
Svar: en gong-gong fra Bali

04.08.2019: Vi var der til The Tall Ships Races

Aarhus Søfarts Museums nye mobil-container, døbt "Terkol #14", holdt flyttedag fra Pier 3 til Mellemarmen, hvor den under hele arrangementet The Tall Ships Races var åben for publikum med en flot særudstilling.

Understøttelsesfonden for Terkolrederierne er baggrund for, at Aarhus Søfarts Museum nu - i anledning af THE TALL SHIPS RACES AARHUS 2019 - kunne søsætte dette nye initiativ – en mobil specialudstilling i en ny container. TERKOL # 14 er containeren døbt.

Temaet var "Godt Sømandskab".


 

Godt sømandskab er et historisk udtryk for gode sømænds arbejde i velbyggede skibe. Resultatet af det er sikker sejlads.

I fire afdelinger viste Aarhus Søfarts Museums frivillige medarbejdere eksempler på skibsbygning, rigning, navigation og rederivirksomhed, naturligvis med udvalgte klip fra især Skibsreder Niels Birger Terkildsens kontor.

For yderligere oplysninger om idéen med TERKOL # 14 og Aarhus Søfarts Museum, henvendelse til Karl Nøhr Sørensen, tlf.: 2349 0230 og e-mail: kns(snabel-a)oncable.dk
 

På dette link kan du se Kjeld Jensens video (cirka otte minutter) om den aktuelle udstilling og høre Karl Nøhr Sørensen fortælle om godt sømandskab - blandt andet:
https://vimeo.com/351035870

- og her kan du se Kjeld Jensens video (cirka to minutter) fra en tur med en af de kanalbåde, som Fonden Jakob havde hyret under arrangementet:
https://vimeo.com/351865774

 

 

TERKOL # 14 på plads på Mellemarmen

Et hjørne i rederikontoret

Skibsbygning

Rigning

Tovværk

Navigation

14.07.2019: Udflugt til Flensburg

Cirka 25 medlemmer af Aarhus Søhistoriske Selskab deltog i går Selskabets udflugt til det store Dampf Rundum i Flensburg.

Museets trofaste ven, Kjeld Jensen, har lavet to små videofilm med indtryk fra turen. Filmen kan ses på disse links:

https://vimeo.com/347955076

https://vimeo.com/348019736

Billede fra Kjeld Jensens video

Billede fra Kjeld Jensens video

Billede fra Kjeld Jensens video

Billede fra Kjeld Jensens video

Billede fra Kjeld Jensens video

Billede fra Kjeld Jensens video

Karl Nøhr tog en tur med danske S/S "Skjelskør" og fangede blandt andet isbryderen "Stettin" med sit kamera, samt detaljer fra Schiffahrtsmuseum Flensburg.

Isbryderen "Stettin"

Riggerudstillingen på Schiffahrtsmuseum Flensburg

S/S "Skjelskør" - skibsklokken

S/S "Skjelskør" - skorstenen

07.07.2019: Russisk besøg, fysisk og på Facebook

Aarhus Søfarts Museum havde fornylig russiske gæster. Det ser ud til, at gæsterne har fået en del ud af besøget, for der er lagt et meget flot indlæg på Facebook.

Læs oversættelsen af de første linjer her, men gå ikke glip af hele indlægget - med mange flotte billeder - på dette link  

PS: Hvis du ikke er russisk-kyndig, kan du i det mindste nyde billederne...


 

03.07.2019: Glade gæster fra ALBOA

22 glade gæster fra ALBOA (ALmen BOligorganisation Aarhus) havde lavet aftale om at se, hvad Aarhus Søfarts Museum har at vise frem.

Det er vort indtryk, at vi har forøget antallet af glade ambassadører med - netop 22.

Gæster fra ALBOA

Gæster fra ALBOA

21.06.2019: Unge Sørensen, taljereb, jomfruer...

Manden på billedet hedder Svend Sørensen, dog bedre kendt som Unge Sørensen. Han er en af Aarhus Søfarts Museums mange frivillige, som uge efter uge lægger et stort arbejde på museet.

I tirsdags blev han uofficielt udnævnt til riggermester efter at have udført dette smukke stykke håndværk: et stykke 4-slået tovværk, fremstillet med et meget fint merlespiger. 

4-slået tovværk blev benyttet som taljereb om bord på f.eks. skoleskibet "Georg Stage". Taljereb virker som en form for taljeløber hvor taljeblokkene erstattes af jomfruer. Det er den del af stængevantet som man finder på mærset. Blot nævnt, hvis enkelte skulle have været i tvivl...

Riggermester Unge Sørensen

Merlespiger og 4-slået tovværk

18.06.2019: Konstituering og fremtid

Aarhus Søfarts Museums bestyrelse har foretaget en konstituering og etableret et par udvalg, som skal drøfte forhold om museets forhold fremover.

Her kan du se konstitueringen og hvordan udvalgene blev besat.

Museets næste opgave er at rigge museets nyeste container, TERKOL #14, til. Denne udstillings-container løber af stabelen under The Tall Ships Races Aarhus 2019. Indholdet bliver en smagsprøve på, hvad Aarhus Søfarts Museum har at byde på - med særlig vægt på skibsbygning, godt sømandskab, navigation og rederidrift.

I forbindelse med The Tall Ships Races 2019 vil denne container blive præsenteret for publikum på festpladsen på Mellemarmen, Aarhus Havn, 1. - 4. august 2019.

For yderligere oplysninger: kontakt museet

06.06.2019: Vi gør klar til Tall Ships Races

Aarhus Søfarts Museum arbejder på højtryk med at få vor nye 40 fods container klargjort til vor deltagelse i årets maritime begivenhed i Aarhus - Tall Ship Races 2019 - som finder sted 1.-4. august. 
Containeren er nu ved at blive indrettet til jeres besøg, og vi håber, at mange vil komme og sige goddag - få en hyggelig snak og se på de ting fra museets gemmer, som vi tager med.

31.05.2019: TV2 Østjylland på besøg - og med opbakning

Foranlediget af gode venner, der støtter op om bedre forhold for Aarhus Søfarts Museum, har vi haft besøg fra TV2 Østjylland, som gerne ville se og høre lidt om museets planer for fremtiden. TV 2 har endvidere bragt historien op for Aarhus Kommune, som er positiv om en mere permanent løsning for Aarhus Søfarts Museum, men dog endnu ikke kan opstille nogen garantier herom.

Se indlægget på TV2 Østjyllands hjemmeside her

 

Fra TV2 Østjylland: Det store ønske er at flytte ind i lodstårnet, når Molslinjen er flyttet

Fra TV2 Østjylland

Fra TV2 Østjylland

15.05.2019: 111 steder i Aarhus som du skal se - Aarhus Søfarts Museum er et af dem

"111 steder i Aarhus, som du skal se" er titlen på en ny bog af Lena Bendt og Peter Vestergaard, udgivet på forlaget Frydenlund.

Som titlen antyder, fortæller forfatterne og fotografen Henrik Bjerregrav om 111 steder i Aarhus, som de mener er et besøg værd. Der er mange kendte steder omtalt, men også mange steder, som nok ikke er så kendte, selv for garvede aarhusianere.

Det hele foregår i alfabetisk rækkefølge, hvilket betyder, at Aarhus Søfarts Museum er omtalt som den sidste attraktion.

Vi er meget glade for at være med i bogen.

Hvis du vil læse om de 110 andre steder, kan vi anbefale, at du køber bogen.

111 steder i Aarhus som du skal se

Pressemeddelelse

10.05.2019: Ny container

Forleden kom den - den nye container. Nummer 14.

Den er blå, den kom på en stor rød lastbil -

- og er nu klar til - det får vi se...

06.05.2019: Udstillingen "Skibsproviantering" er åbnet

Akkompagneret af en kraftig haglbyge åbnede fhv. skibsprovianteringshandler Ib Gylling Møller i dag udstillingen "Skibsproviantering".

Mange medlemmer af Aarhus Søhistoriske Selskab og en del inviterede var mødt frem for at overvære seancen.

Museets formand Karl Nøhr Sørensen bød velkommen, hvorefter Maj Bendix Nielsen fortalte om baggrunden for udstillingen og om dens tilblivelse. Inden snoren blev klippet, fortalte Ib Gylling Møller om sine bevæggrunde for at have doneret de mange effekter til museet og ønskede museet held og lykke i fremtiden - ikke mindst i bestræbelserne på at finde et bedre tilholdssted.

Maj Bendix Nielsen have til anledningen fremstillet en planche med billeder fra firmaet Sophus E. Johnsen & Co.'s historie, ledsaget at orientering om firmaets mangeårige virke på Aarhus havn. 

De mange gæster blev budt på en øl eller en vand.

Ib Gylling Møller (tv) forærede museet et nyt billede, som nu kommer til at indgå i den nye udstilling. I midten Maj Bendix Nielsen, til højre Karl Nøhr Sørensen.
 

Karl Nøhr Sørensen byder velkommen

Maj Bendix Nielsen fortæller om udstillingen

Ib Gylling Møller klipper den røde tråd

Efter den officielle åbning var der mulighed for at se nærmere på forretningen og dens varer

Der skylles efter

Denne flotte planche med billeder og historie fortæller om firmaet Sophus E. Johnsen & Co.'s historie. Planchen er fremstillet af Maj Bendix Nielsen

En af museets trofaste gæster, Kjeld Jensen, dukkede - naturligvis ikke uventet - op til åbningen af udstillingen med sit videokamera. Det kom der en lille film ud af, den varer cirka fem minutter og kan ses på linket under still-billederne.

Gæster ved åbningen
(fra Kjeld Jensens video)

En glad og smilende Maj fortæller om udstillingen
(fra Kjeld Jensens video)

02.05.2019: Udstillingen "Skibsproviantering" åbnes på mandag

Mandag den 6. maj åbnes udstillingen "Skibsproviantering" - en tro kopi af Sophus E. Johnsen & Co., som i mange år drev provianteringsforretning i Aarhus.

Det foregår klokken 16, hvor museets formand og daglige leder Karl Nøhr Sørensen byder velkommen. Herefter vil udstillingens arrangør, Maj Bendix Nielsen, fortælle om dens tilblivelse og formål. Selve åbningen foretages af skibshandler Ib Gylling Møller, som sammen med sin afdøde bror Ole har doneret mange effekter til museet i almindelighed og denne udstilling i særdeleshed.

Her er vist nogle få indtryk fra udstillingen.

Krus fra talrige orlogsskibe

Danske og udenlandske orlogsskibe har været kunder hos Sophus E. Johnsen & Co. i mange år

Sækkevognen - godt slidt

Grej til sejlsporten

Lanterner og andet grej

- uden mad og drikke...

En provianteringsforretning har også bogholderi

Den gamle vægt

25.04.2019: Generalforsamling 2019

Generalforsamling på Aarhus Søfarts Museum blev afholdt den 24. april 2019. Museets leder, Karl Nøhr Sørensen, berettede om årets gang og lidt om udsigterne for fremtiden. Kasserer Stig Taps gennemgik museets økonomiske side, og der blev til sidst konstitueret en ny udvidet bestyrelse, bestående af både kendte ansigter og flere spændende nyvalg. Tillykke til den nye bestyrelse, og god arbejdslyst med nogle af de interessante aktiviteter, som blev bragt på bane for fremtiden.  


Aarhus Søfarts Museum har en udfordrende tid forude, hvor alle sejl skal sættes for at få både egne - og ikke mindst vore mange besøgendes ønsker -  opfyldt om mere stationære og præsentable rammer omkring museets store samling.

Årets beretning kan læses på vedhæftede PDF-fil.

Den nyvalgte bestyrelse:
Bagest fra venstre: Stig Taps, Stig Thornsohn, Karl Nøhr Sørensen
Forrest fra venstre: Maj Bendix Nielsen, Kis Bødker, Anette Damgaard, Poul Grosen Rasmussen

 

20.03.2019: Fussingø-Egnens Friskole på besøg

En klasse fra Fussingø-Egnens Friskole aflagde museet et besøg. 

Klassen havde temauge om Grønland, og især en historie om Grønland havde gjort indtryk på de unge mennesker: M/S "Hans Hedtoft"s forlis i 1959.

Kahytten fungerede denne dag som klasseværelse. Der var mange spørgsmål: Hvorfor sank skibet, der ikke kunne synke? Hvorfor er det aldrig blevet fundet? Sejler man stadig til Grønland?

Disse spørgsmål - og flere til - forsøgte museets frivillige at besvare så godt de kunne. Det er vort indtryk, at ungerne rejste hjem med svar på deres relevante spørgsmål.

08.03.2019: Kjeld Jensens Madhold har været på besøg

Otte voksne M/K-ere besøgte Aarhus Søfarts Museum. De medbragte selv en "Riga-Balsam" og teksten til Marstal Småborgerlige Sangkors sang "Riga Balsam's Pris". Den blev fremført med fynd og klem, ikke et øje var tørt.

Deltagerne roste - også i høje toner - de frivilliges indsats i museets arbejde.

Kjeld Jensens Madhold

27.02.2019: Nyt i Bogshoppen

27.02.2019: Skibshandleren åbner snart

Om ganske få uger er Skibshandleren klar til at åbne dørene for publikum. Lige nu er flere af de frivillige i færd med at opbygge butikken, og inden længe er der både isenkram og proviant på hylderne.

Skibshandleren opbygges af inventar og udstyr fra Skibshandler Sophus E. Johnsen & Co.'s butikker i Aarhus. De seneste ejere, brødrene Ole og Ib Gylling Møller, har doneret effekterne, der har muliggjort etableringen af butikken hos Aarhus Søfarts Museum.

Når man som Maj ikke er så høj, må man strække sig for at hænge reolerne op

Der er solgt mange underlige ting i en skibshandel, må Maj og Karl konstatere

Tovværk udgjorde i fordums tid en stor del af udvalget i butikken

Udover mange effekter vil der også være en del spændende billeder at se

Lanterner og andet grej

Sådanne varer var billigst på udførsel...

Søværnets skibe var kunder hos Sophus E. Johnsen &Co., og mange af skibene efterlod en souvenir i form at et krus

Sophus E. Johnsen & Co. stod for provianteringen af mange af Søværnets skibe

25.02.2019: Skomagere på besøg

I går søndag aflagde medlemmer af Danmarks Skomagerlaug besøg om bord i Aarhus Søfarts Museum.

En rundvisning på museet afsluttedes med smørrebrød, generalforsamling og kaffe i Mosquito Bar.

Hvis dit firma, din klub eller din forening er interesseret i et lignende arrangement, skal I ikke tøve med at kontakte museet og få en aftale i stand.

Danmarks Skomagerlaug på besøg hos Aarhus Søfarts Museum

25.01.2019: Besøg af "Det Herrelige Kulturselskab"

I tirsdags aflagde "Det Herrelige Kulturselskab" besøg om bord i Aarhus Søfarts Museum og fik indtryk af, hvad vi har, hvad vi laver og hvad vi kan.

Selskabets talsmand Jens Kjellow er tidligere arbejdsleder (= formand) hos Århus Stevedore Kompagni og har især været beskæftiget på containerterminalen, både som formand i skibene og i "lugen" med ind- og udtjekning af containere.

Med sig havde den gode Jens en stak dejlige billeder fra arbejdet på havnen - den slags billeder, der dengang var hverdag, men som 30 år senere fortæller en god historie.

Det ene af billederne viser Aarhus Havns bugserbåde "Jakob" og "Aros To" assistere containerskibet "Fliegerkosmonaut Der DDR Sigmund Jähn" - et langt og fornemt navn. Deres webmaster har klareret dette skib flere gange og husker, at rederiet (Deutsche Seereederei i Rostock, DDR) forlangte, at skibets navn skulle skrives helt ud i alle dokumenter. Mand og mand imellem blev skibet dog kaldt "Sigmund Jähn".

Vi siger naturligvis tak for de dejlige billeder.

Det Herrelige Kulturselskab

Losning af betonjern - formentlig fra Frederiksværk

"Fliegerkosmonaut Der DDR Sigmund Jähn", "Jakob" og "Aros To"

14.01.2019: 41 gæster - så kunne vi melde "fuld container"

Lørdag havde 41 medlemmer af Hjarbæk Sjægtelaug meldt deres ankomst. De medbragte selv lækker kage - masser af lækker kage. Museet stillede kopper til rådighed samt guider til rundvisning i udstillingerne. Kaffen blev nydt både i Mosquito Bar og et par af vore andre "saloner". Snakken gik lystigt, der blev fortalt om museets arbejde - men også den anden vej med spændende viden om, hvad sjægter og et Sjægtelaug er.

Masser af lækker kage

Samling i skibshandlerens næsten gæsteklare skipperstue

Honnør!

11.12.2018: Vi er ikke historikere, men vi har nogle gode historier

Som tidligere slået op på Opslagstavlen har vi igen haft besøg af Kjeld Jensen. Besøget resulterede i endnu en film. Kjeld besøgte Mosquito Bar, som fungerer som messe for de frivillige, frikvarter for gæstende selskaber og desuden rummer en del bøger, billeder og effekter.

Karl Nøhr Sørensen fortalte om historien bag Mosquito Bar - den "rigtige" i Bangkok - samt flere af de udstillede effekter, blandt andet modellen af Blæsbjerg heavy-lifteren "Project Americas".

Kjeld Jensens film kan ses på dette link: 
https://vimeo.com/305573071

Mosquito Bar

Mosquito Bar

Mosquito Bar

Mosquito Bar

Mosquito Bar

Mosquito Bar

27.11.2018: Blæsbjerg-folk på besøg

Den kendsgerning, at Aarhus Søfarts Museum forleden fik overdraget en flot model af Blæsbjerg & Co.s heavylifter "Project Americas", fik fire tidligere Blæsbjerg-folk - blandt andre skibsrederen selv - til at aflægge museet et besøg.

Det blev til en hyggelig snak om skibet og rederiet.

På billedet fra besøget ses fra venstre: Bemandingschef Wolmer Jørgensen, teknisk chef Leif Berg, skibsreder Niels Blæsbjerg samt Karsten Sørensen, som var administrativ medarbejder i rederiet. Karsten Sørensen er stadig aktiv indenfor rederidrift, de øvrige må betegnes som pensionister.

Modellen af "Project Americas"

Blæsbjerg-folkene i Mosquito Bar

24.11.2018: Kjeld Jensen videoer

Kjeld Jensens videoer om Aarhus Søfarts Museum har tidligere været sat på opslagstavlen, men vi skønner, at det godt kan gøres igen.

https://vimeo.com/283163024
https://vimeo.com/300550613

Det gør vi, fordi Kjeld for nylig besøgte museet igen - og så vidt vi har erfaret, er der en ny video i vente. Den vil vi glæde os til at se.

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

Stillbillede fra Kjeld Jensens video

26.09.2018: "Ara" fylder 100 år

Bugserbåden "Ara", som i dag er en af Aarhus Søfarts Museums større effekter, runder i år de 100 år.

Det markerer vi lige her ved at bringe Lise Lotte Tofts flotte akvarel med "Ara" som motiv. Lise Lotte malede billedet i 2013, og her markerer det fødselsdagen.

Tillykke "Ara".

ARA

16.08.2018: Vi puster ud

VM i sejlsport 2018 er vel overstået, og alle involverede kan se tilbage på et vellykket arrangement. Det kan vi også hos Aarhus Søfarts Museum.

Museet var velbesøgt, og der blev langet et pænt antal fadbamser over disken. Gæster fra mange nationer kiggede ind, og vi fik mange positive bemærkninger om vore udstillinger - og om, at det nu er på tide, at Aarhus Kommune får øjnene op for vor tilstedeværelse og det store arbejde, som de frivillige lægger på museet.

Flere gæster medbragte effekter til museet. Dem kan du se på siden "Nye effekter".

Ingen tvivl om, at vores nye facade tiltrak publikum.

Klar til udskænkning

Besøg fra Dagcenter Bjørnshøj

Baksmønstring

Tyske gæster

08.08.2018: Et nødråb

Kjeld Jensen har tidligere besøgt Aarhus Søfarts Museum, det har han nu gjort igen. Kjeld har lavet en lille video (fire minutter) fra besøget, og sammen med museets formand er denne video ment som et nødråb til Aarhus Kommune.

Vi er taknemmelige for denne håndsrækning og håber, at nødråbet når frem, hvor det høres og gerne efterkommes.

Du kan se Kjeld Jensens video på dette link (åbner i nyt vindue):

https://vimeo.com/283163024

Screen Dump fra Kjeld Jensens video

Screen Dump fra Kjeld Jensens video

Screen Dump fra Kjeld Jensens video

Screen Dump fra Kjeld Jensens video

03.07.2018: Her er vi!

Facaden mod Bernhard Jensens Boulevard er nu klar - rød/hvide farver, og vort navn i store bogstaver, så det kan ses og læses på afstand.

Vi er klar til den store sejlsportsbegivenhed senere på måneden, men herom senere.

Facade 03-07-2018

13.06.2018: Facaden shines op

Flere af vore frivillige knokler i denne tid med at renovere museets facade mod Bernhard Jensens Boulevard.

Facaden kommer til at fremstå i flotte rød-hvide farver. Målet er, at den skal være klar til den 30. juli, hvor Aarhus er vært for den største enkeltstående sportsbegivenhed i Danmark nogensinde - VM i sejlsport.

1.500 sejlere fra mere end 100 nationer vil deltage, og tilskuere fra alle verdenshjørner kommer til byen. Arrangementet varer i to uger (fra og med 30. juli til og med 12. august).

Aarhus Søfarts Museum bliver nabo til det store arrangement. Og vi skal nok være klar!

31.05.2018: Generalforsamling 2018

Aarhus Søfarts Museum har afholdt sin ordinære generalforsamling den 29. maj 2018.

På pressemeddelelsen kan du læse om museets nuværende situation, de aktuelle udstillinger og fremtidige tiltag.

11.05.2018: Facaderenovering

Aarhus Søfarts Museums facade mod Bernhard Jensens Boulevard undergår i denne tid en forandring. Om kort tid vil forbipasserende ikke kunne undgå at se, at her er vi.

Renoveringen sker efter de forhåndenværende pallers princip. Planen er, at hele facaden males i stærke røde og hvide farver - så nu kan vi ses. Håber vi ses!

ASM facade

11.05.2018: Mandeklub på besøg

Den "Lille Mandeklub" fra Klostergadecentret var i sidste uge på besøg om bord i Aarhus SØfarts Museum. Her ses deltagerne holde en velfortjent pause i kahytten.

mandeklubbens medlemmer er nu udnævnt til at være ambassadører for museet med ret til at prale af, at de har været her.

Lille Mandeklub

18.04.2018: HAVNEN - hvor verden ender og begynder

"HAVNEN - hvor verden ender og begynder" er titlen på en ny bog, udgivet af M/S Museet for Søfart, redigeret af Thorbjørn Thaarup.

Som titlen antyder, har bogen fokus på havnene - men ikke som man måske forventer. Der kredses om havne langt tilbage i historien og om havne helt op til vore dage.

Der er fra nær og fjern, nyt og gammelt, moderne og gammeldags, småt og stort. Og så er der også lidt om "alt det andet", som søfolkene traf derude i den store verden.

To af bogens kapitler er skrevet af frivillige fra Aarhus Søfarts Museum: Ole Sonne skriver "Elektrikeren skriver hjem - havneliv fortalt gennem breve og fotografier fra en skibselektriker i ØK". Karl Nøhr Sørensen beretter om "En dag på lodsstationen", og det er selvfølgelig lodsstationen i Aarhus.

Masser af spændende læsning og dejlige billeder. Bogen kan bestilles på bl.a. saxo.com og koster 299 kroner. God fornøjelse.

Forsiden

Opslag fra bogen

Opslag fra bogen

Opslag fra bogen

Opslag fra bogen

Opslag fra bogen

25.02.2018: Nyt i Bogshoppen

21.01.2018: Aarhus Søfarts Museum deltog i dag i Frivillighovedstadens åbning i Ridehuset

Aarhus Søfarts Museum havde i eftermiddag kastet anker ved den officielle åbning af Europæisk  Frivillighovedstad 2018. Det skete i Ridehuset i Vester Allé.

Med det store frivillige arbejde, der året rundt lægges i museet, føler vi os privilligerede ved at deltage i dette arrangement. Selvom pladsen var trang, viste og fortalte vi om vort daglige virke, vore udstillinger og vore fremtidsvisioner.

Hele arrangementet var pænt besøgt med rigtig mange gæster.

21.01.2018

21.01.2018

21.01.2018

15.01.2018: HURRA for en god historie

Til sjældenhederne hører det, at fonde selv henvender sig, med tilbud om at støtte Aarhus Søfarts Museums aktiviteter.

Det er tilfældet med denne donation fra Terkol-Rederiernes Støttefond.

Aarhus Søfarts Museums aktiviteter med containerudstillinger på Hveensgade,  Pier 3, godt kendt under navnet Containerterminal Nord, får med denne donation mulighed for at markere sin virksomhed i bredere forstand, idet en container nu kan indrettes til det containere er beregnet til - "Let og hurtig flytning til nye positioner".

Læs mere på museets pressemeddelelse

 

Aarhus Søfarts Museum 2015

Aarhus Søfarts Museum med flag og sladrebænk

10.01.2018: Der sker noget i Bogshoppen

Vi er ved at have styr på Bogshoppen igen. Foreløbig kan vi præsentere et bredt udvalg af bøgerne "Maritim Kontakt" med et varieret indhold over mange spændende emner. Præsentation af flere bøger er på vej.

Se mere om Bogshoppen og "Maritim Kontakt" samt prisliste på siden med Bogshoppen.

Du er altid velkommen til at besøge Bogshoppen i museets åbningstid, der er ingen købetvang.

25.11.2017: Besøg fra Danmarks-Samfundet

I torsdags havde Aarhus Søfarts Museum besøg af Danmarks-Samfundets Komité for Lokalforeningen Aarhus. Komiteen havde valgt os som ramme om et møde og gik herfra med en oplevelse og nogle indtryk fra søens verden.

Danmarks-Samfundet på besøg

Danmarks-Samfundets logo

14.11.2017: Valgdebat
Om en uge er der valg til Byråd og Regionsråd. Som altid op til et valg er der debat i medierne. Også Aarhus Søfarts Museum har givet sit besyv med i debatten i form af et læserbrev i Århus Stiftstidende den 8. november.
Et andet indlæg i debatten er et læserbrev fra Flemming Jessen med overskriften "Pas på havnen - vi har brug for den". Dette indlæg blev bragt i JP Århus den 13. november.
Begge indlæg kan læses her.

Læserbrev KNS Læserbrev FJ

05.10.2017: Endnu en container sponsoreret til Aarhus Søfarts Museum

AMK Aarhus Motorbådsklub har doneret Aarhus Søfarts Museum en 35' container. Den er nu opstillet på museets containerterminal på Pier 3.

Containeren er velkommen i samlingen. Og hvad er mere naturligt - med Motorbådsklubben som sponsor - at anvende den nye container til museets motorafdeling. Det betyder, at vi nu kan hente en stor samling motorer hjem - en samling, som siden flytningen fra Sverigesgade i 2013 har været opmagasineret eksternt.

Museets Hofvognmand Bent Mortensen flyttede forleden den nye container til dens plads ved museet. Som det ses af billederne skete det professionelt og med sikker hånd.

Den nye container ankommer til museet

- med millimeters nøjagtighed...

Færdig arbejde

28.09.2017: Besøg af Lystrup Gutterne

I den forgangne uge havde vi besøg af 12 gutter fra Lystrup Gutterne. Gutterne havde meldt deres ankomst og bestilt rundvisning, smørrebrød og en pilsner.
På billedet ses nogle af gutterne samlet i Kahytten.

08.09.2017: Containere og sømandshistorier i avisen

Ugeavisen "Århus Onsdag" var for et par uger på besøg hos Aarhus Søfarts Museum. Det kom der denne artikel ud af.

03.09.2017: To nye udstillinger

Den 30. august åbnede Aarhus Søfarts Museum to nye udstillinger: "Snesejler II" og "Kahytten".

De to udstillinger er i samme container og viser hhv. Kristian Kielsholm Madsens arbejdsværelse og arkiver samt det flotte mødelokale fra shippingfirmaet Franck & Tobiesen.

Læs meget mere om de to udstillinger her.

 

16.07.2017: Dusinet er fuldt

Aarhus Søfarts Museum passerede endnu en sømilepæl i den forgangne uge. 

En af museets gode støtter gennem mange år har doneret en 40' container, så vi nu er oppe på 12 af slagsen. Containeren er nu på plads og klar til at blive taget i anvendelse. Giveren ønsker at være anonym, hvilket vi selvfølgelig respekterer.

I den nye container kommer en del teknisk materiel - radarer, radiomateriel mv. - og kronen på værket bliver den simulator, som Force Technologi donerede i anledning af firmaets 50 års jubilæum i 2009

Den nye container ankommer til Aarhus Søfarts Museums Containerterminal

Containeren læsses af på pladsen

Den nye container er på plads

17.05.2017: Aarhus Havn på Søkortet - og lidt mere

Aarhus Søfarts Museum har åbnet nye permanente udstillinger:
 
 – Aarhus Havn på Søkortet –  Møbler, søkort, malerier og andre effekter fra mæglerfirmaet Rasmus Christensens kontor i Pakhus 27 og Havnemesterens kontor med planer, malerier og tegninger m.m., der viser Aarhus havns udvikling fra åhavn til storhavn. I tidens løb har Aarhus Søfarts Museum modtaget mange effekter fra Aarhus Havn. Senest i forbindelse med Aarhus Havns flytning til det nye Havnecenter på Vandvejen. En stor del af udstillingen kommer fra disse donationer.  I centrum er en meget flot model af Skovbåden "Marselisborg", bygget af Poul Gregersen, Frederikshavn. 
 
Samtidig er første del af Aarhus Søfarts Museums Billedgalleri ”Aros To”, opkaldt efter bugserbåden af samme navn, åbnet. Her vises en del af de mange malerier, tegninger og skibsbilleder, som Aarhus Søfarts Museums venner i tidens løb har doneret museet. Det er gjort med den forventning, at billederne dermed bliver til glæde for mange andre. Det sker nu.  


Se mere om udstillingerne her

25.04.2017: Aarhus Søfarts Museum fik besøg en torsdag

Video Klubben Klostergade har besøgt Aarhus Søfarts Museum. Det har en af deltagerne, Kjeld Jensen, lavet en lille videofilm om, og den vil vi godt være bekendt at præsentere her på siden.

Filmen, der varer 6½ minut, kan ses på dette link

Tak til Kjeld Jensen for den flotte videofilm.

 

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

Klippet fra Kjeld Jensens video

15.02.2017: En af museets frivillige fortæller

En af Aarhus Søfarts Museums trofaste frivillige, fhv. skibsprovianteringshandler Ib Gylling Møller, er hovedperson i et af de første interviews, som Jack Fridthjof har produceret for "2017 aarhusianere".

Ib Gylling Møller har hele sit liv haft Aarhus Havn helt tæt på sig - en havn, som gennem Ibs liv har forandret sig meget. 
Ib, der i dag er 77 år,  voksede praktisk talt op på havnen, hvor faderen drev en skibsproviantering, som Ib senere kom til at arbejde for. Det har derfor også været naturligt, at Ibs otium blandt andet er blevet brugt til frivilligt arbejde for Aarhus Søfarts Museum.

Du kan se interviewet med Ib her (14 minutter)

 

Ib Gylling Møller

Ib Gylling Møller

01.02.2017: Imponerende flot kulturstart - med en mangel

Afledt af den flotte åbning af "Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad" har Ole Toft fra Silkeborg sendt et læserbrev til Morgenavisen Jyllands-Posten (JP Århus). Læserbrevet blev bragt den 24. januar. Aarhus Søfarts Museum har siden - også med et læserbrev - kommenteret Ole Tofts indlæg.

Ole Toft er medforfatter til bogen "Med splitflag og højagtelse", som er omtalt her på siden og danner grundlag for et foredrag på Højbjerg Bibliotek sidst i februar.

05.01.2017: Havn, søfart, skibe - lige hvad en tysk journalist efterspurgte

En dag i efteråret var Aarhus Søfarts Museums næstformand Ole Sonne sammen med fru Pernille i fuld gang med forberedelserne til museets genåbning, da de hørte "udenlandsk snak" udenfor. De kontaktede manden, som viste sig at være tysk journalist og tilbød ham en rundvisning i de mest præsentable containere. Journalisten var begejstret og ville også gerne se bugserbåden "Jakob", og det blev hurtigt arrangeret.

Efter et par timer blev journalisten kørt til City, hvor han skulle besøge andre af byens seværdigheder.

Nu kan resultatet af journalistens besøg ses i forbindelse med hans omtale af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Du kan læse hele artiklen på dette link

11.11.2016: Nye frivillige kræfter

Aarhus Søfarts Museum har de seneste dage fået en del nye "frivillige", og en del af de nye skal fremover deltage i udstillingsaktiviteterne på museet. 
En af disse, en "fiks lille mørk sag" ved navn Søs, vil i den kommende tid være at finde i museets "Mosqito-bar", hvor hun skal pynte op og måske også jule lidt for de øvrige frivillige med en småkage mv, når der er kaffepauser om tirsdagen. Her er hun med sin nye hovedbeklædning, som godt nok klær´ hende rigtig fint, synes vi.

Det skal oplyses, at de nye frivillige alle kommer fra et langt og travlt arbejdsliv hos Stormagasin Salling, men her - efter gensidig aftale - er gået på en tiltrængt pension. Flere af vore nye frivillige ville gerne fortsætte deres karriere i vor maritime verden, og vi byder dem velkommen, ligesom vi takker Salling for deres velvilje.

Søs - som inden længe iklædes en bikini. Hun skulle nødigt fryse...

Nogle af de nye "frivillige". De er lidt vinterblege, men det skal vi nok få styr på til sommer

12.10.2016: Ny bog til salg i Bogshoppen

I Bogshoppen kan du nu købe nyudgivelsen "Med Splitflag og Højagtelse", redigeret af Poul Grosen Rasmussen.

Bogen er skrevet af tidligere ØK-folk og beskriver deres oplevelser om bord - beretningerne er skrevet af alle typer besætningsmedlemmer, fra skibsdrengen over servicepersonalet til officerer og kaptajn.

Læs mere om bogen på siden om Bogshoppen.

12.09.2016: Aarhus Søfarts Museum åbner for publikum

Fra september 2016 er Aarhus Søfarts Museum igen tilgængelig for publikum.

Vores containerterminal befinder sig i Hveensgade mellem Shipping-Huset og Pakhus 77.

Vi holder åbent hver tirsdag fra klokken 13 til klokken 16.

Entré efter eget ønske. Fri parkering.

Medlemmer af Aarhus Søhistoriske Selskab har gratis adgang til museet.


Midttrafik linje 33 kører stort set til porten. Stå af ved Nicoline Kochs Plads. Herfra kan man se museets 11 containere og hegnet, som omgiver dem. Indgangen er i den østlige ende; den ende, som vender mod Pakhus 77.

På andre tidspunkter vil der være mulighed for, at grupper kan besøge museet. Læs nærmere herom på siden "Besøg museet".

Læs mere på nedenstående pressemeddelelse.

02.09.2016: Uddokning - Grand Opening

Torsdag den 1. september 2016 åbnede vi containerdørene for publikum - alle var velkomne, adgangen var gratis. 

Der var mulighed for at se vores samling af flotte skibsmodeller samt et væld af dejlige billeder af skibe, som forlængst er væk fra verdenshavene.

Udover adgang til containerne med disse udstillinger var mulighed for at kik i vore øvrige containere, hvor masser af effekter venter på, at det bliver deres tur til en egentlig udstilling.

Meningen er, at disse udstillinger fremover skal være tilgængelige for publikum. Bestyrelsen arbejder lige nu på åbningstiderne, og så snart de er fastlagt, vil de blive annonceret her på siden.

Herunder viser vi nogle indtryk fra åbningsdagen.

Flaget var hejst, containerdørene åbne

Masser af dejlige skibsfotos, doneret af Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør

Masser af dejlige skibsfotos, doneret af Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør

Små modeller -

- modeller i pap -

- og store modeller

Der var sørget for lidt til at læske ganen

En af museets største kræfter, Pernille, havde sørget for masser af lækre pindemadder

Pernille var også mester for to store ringbind med alskens oplysninger om de udstillede modeller

Medlem af museets bestyrelse, Stig Thornton, i samtale museumsdirektør Jan Skamby Madsen og Mette Damm fra Aarhus Kommunes Kulturforvaltning

Museumsdirektør Jan Skamby Madsen fra Moesgaard Museum foretog den officielle åbning af udstillingerne

Fhv. borgmester Thorkild Simonsen (tv) i samtale med fhv. havnedirektør Kaj Schmidt. Mellem dem ses Kaj Schmidts fhv. sekretær Jette Jensen

Medlem af museets bestyrelse, Ole Sonne, i samtale med en gæst

Ingvard Frederik Skøtt, formand for Foreningen Fyrbåken Koens Venner i Korsør, som har doneret de mange udstillede skibsfotos til museet.

Fhv. skibsmægler Poul Stenbøg i samtale med en af museets frivillige, Svend Sørensen

27.08.2016: Igen i år kunne man møde Aarhus Søfarts Museum på "Åben Havn"

Igen i år havde Aarhus Søfarts Museum en stand ved det store arrangement "Åben Havn", som fandt sted lørdag den 27. august.

Flere af museets frivillige viste og fortalte gerne om museets virke og aktiviteter.

Benno og Svend klar til at modtage publikum

Masser af fotos gav publikum et godt indblik i hvad museet rummer

05.07.2016: Også søens verden er lille

Hos Aarhus Søfarts Museum var vi i dag ude for en rigtig sjov hændelse. Mens de først fremmødte af de frivillige - blandt andre formand Karl Nøhr - var i færd med at brygge kaffe og gøre klar til dagens arbejde, henvendte en herre sig og spurgte, om han måtte kigge indenfor, da han tilfældigt var kommet forbi og havde set vores navn. Selvfølgelig måtte han det. Selvom museet officielt ikke har åbent, har vi altid tid til at fortælle og vise det frem, som vi nu kan under de trange forhold.

Manden fortalte, at han har sejlet til søs hele sit liv. Herefter udspandt sig - sådan cirka ordret - følgende samtale:

Manden: "Jeg sejlede  med skoleskibet "Georg Stage" i 1958".
Karl Nøhr: "Det gjorde jeg skam også. Jeg havde nummer 15"
Manden: "Jeg havde nummer 17"
Karl Nøhr: "Nu tror jeg, at du husker forkert. Nummer 17 hed Gert og kom fra Sæby"
Manden: "Åh, undskyld, jeg har ikke præsenteret mig: Gert Peitersen fra Sæby"
Karl Nøhr: "Halløjsa, jeg kunne slet ikke kende dig. Jeg hedder Karl og havde som sagt nummer 15"

Der blev helt stille i containeren, og de øvrige holdt vist vejret et øjeblik.

Derefter blev der udvekslet en masse minder om skibet, officererne samt flere af de øvrige elever.

Så selvom de to gentlemen har sejlet på de store have, måtte de i dag sande, at også søens verden kan være lille.

Gert Peitersen (til venstre) og Karl Nøhr foran museets maleri af skoleskibet "Georg Stage"

08.04.2016: Aarhus Søfarts Museum har afholdt sin ordinære generalforsamling

Vedhæftede pressemeddelelse sammenfatter hovedpunkterne i bestyrelsens beretning. Arbejdet har - som det også fremgår af pressemeddelelsen - især været præget af endnu en flytteopgave og den spritnye udmelding fra Skibsbevaringsfonden.

I forbindelse med generalforsamlingen kan vi offentliggøre, at Skibsbevaringsfonden netop har besluttet - og udstedt certifikat på - at den gamle lods- og slæbebåd ARA er bevaringsværdig. Læs mere i pressemeddelelsen.
ARA ARA Bevaringsværdig

30.03.2016: Land i sigte

Lørdag den 2. april har Georg Stage Foreningen valgt at afholde dens årlige generalforsamling i Aarhus Søfarts Museums rammer. Derfor fik vi i dag travlt med at færdiggøre vores blikfang: Vores navn - sat med signalflag - pryder nu facaden og er klar til at byde de prominente gæster velkommen på lørdag.

ASM 30032016

05.03.2016: Signalgasterne på spil

Vore signalgasterne har indledt arbejdet med at opsætte de signalflag, som tilsammen vil vise museets fulde navn. I denne uge blev det til A A R - H U S. Resten følger.

Kig forbi på tirsdage mellem klokken 13 og 16 og få en snak om, hvordan det går.

A A R - H U S

04.02.2016: En mole til sampanen

I denne uge blev vi færdige med en "mole" til vores sampan. Den ligger nu klar, hvis vore besætningsmedlemmer får besøg af gæster, som høfligt opfordrer "You give me nøgler og ølbon'er"

Sampan

12.01.2016: Nytårstanker

En af museets frivillige, Carl Erik, har benyttet juleferien til at sende "Jytte Schou" på et kort værftophold. Resultatet kan ses på vedhæftede fotografier af både "Jytte Schou" og skibet jolle. Tak til Carl Erik og til lykke med resultatet til alle.

 
Opdatering af Aarhus Søfarts Museum dagbogsregister, d.v.s. oplistning af alle fotografier af modtagne effekter viser, at museet i 2015 modtog 1808 nye effekter.
 
Dertil kommer de eksemplarer af Maritim Kontakts restoplag, som Pernille og Ole Sonne fragtede fra Holmen til Hveensgade.
 
Det er helt imponerende og et fantastist udtryk for den fortsatte interesse for Aarhus Søfarts Museum.

"Jytte Schou" efter værftsopholdet

"Jytte Schou"s jolle

31.08.2015: Nyt på hjemmesiden

Se den nye spændende side: Sildebogen

Pernille og Ole Sonnes spændende opskrifter på sild - 30 af slagsen. Lige til at prøve, lige til at nyde, der er noget for enhver smag.

God fornøjelse og velbekomme.

11.07.2015: Sådan arbejder vi

En af museets frivillige, Steen, har begået en lille film, der viser hvordan og med hvad vi arbejder i øjeblikket. Målet er at skabe udstillinger i flere af de ialt syv containere vi nu råder over.

Vi er der hver tirsdag eftermiddag. Kig forbi, hvis du har lyst at gi' en hånd med.


Billederne herunder er klippet fra filmen. Den varer 2 minutter og 45 sekunder og kan ses på dette link:


https://www.youtube.com/watch?v=OzWgtnqZdYM

 

Aarhus Søfarts Museums containerterminal

Der kommer overdækning

Der arbejdes i højden

Værktøjskassen

Effekter på hylderne -

- i kasser og bunker

Facebook

Aarhus Søfarts Museum er på Facebook