STØT AARHUS SØFARTSMUSEUM - DET HASTER

 

Aarhus Søfartsmuseum har brug for økonomisk støtte til at redde den omfattende samling fra skimmelangreb - og DET HASTER som aldrig før.

 

Det har vist sig at være yderst vanskelig at få den helt store fondsstøtte til projektet, så længe museet ikke har et fast forankret sted – altså en museumsbygning, hvilket der naturligvis arbejdes ihærdigt på. Men den slags tager tid!

 

Museet er i den samme situation som alle andre, der medvirker i borgerinddragelsesprocessen på Pier3 og den byfornyelse, der ligger forude. Så længe processen er i gang, står museet i et afventende vakuum, som betyder, at genstandene ikke har fast bolig, men at mange af tingene fortsat opbevares i fugtige containere. Fonde støtter gerne søfartsmuseet, men først når det meldes klart ud, hvor Aarhus Søfartsmuseum kan være i fremtiden.

 

Det koster MANGE penge at rense den hjemløse samling for skimmel og få tingene sikret - om end vi er på vej. Vi har lånt lagerplads af Bassin 7 Erhverv ApS og Aarhus SeaRangers, men vi mangler midler til selve oprensningen, som er meget dyr og omstændelig. Vi mangler støtte til værnedragter, rensemidler, emballage, transport, leje af lokale m.m. som alt sammen koster et sekscifret beløb, hvis det skal gøres ordentligt.

 

En del genstande er kommet i sikkerhed i depot, men lige nu ser vi en markant forværring fra uge til uge for de genstande, der fortsat står midlertidig opmagasineret i museets containere. Vi har brug for hjælp – NU!

 

Søt via Bankkonto Sparekassen KRONJYLLAND reg. nr. 6180 Kontonr. 0011764991

Støt via MobilePay: 944770

"Æren er vundet, men krigen er tabt" - Den danske flåde i 1864

Flåden i 1864 har ikke fået den grad af opmærksom som er tilfaldet hæren, og det er Fregatten Jylland som i den fælles erindring er blevet synonym med flådens indsats. Dette har desværre fjernet fokus for andre aspekter af krigen på haven.
 
På meget kort tid blev marinen presset til det yderste; der både skulle blokeres tyske havne, hæren skulle beskyttes og nyt materiel skulle købes. Alle disse opgaver blev løst af en officerstab, der ofte var mere fokuseret på interne konflikter end på tyskerne.
Det er med dette udgangspunkt, at daglig leder af Aarhus Søfartsmuseum og historiker Hans Schmidt-Nielsen vil se nærmere på den danske flåde under krigen i 1864.
 
Dato og tid
Tirsdag d. 2. april 2024 kl. 15:00 til 16:30
Tilmeldingsfrist
Tirsdag d. 2. april 2024 kl. 10:00
Sted
Dokk1 - Lille sal
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
 
Foto: Fregatten Jylland. Illustration fra Danmarks Historie i Billeder (1898).
Foreningen Skjulte Steder støtter Aarhus Søfartsmuseum.
I april og maj vil der være fem byvandringer i det ukendte Aarhus. Turene er Foreningen Skjulte Steders støtte og bidrag til Aarhus Søfartsmuseum. Billetpriserne går ubeskåret til museets vedligeholdelse.
Guide på byvandringerne er Annette Damgaard Hansen, som er grundlægger af Foreningen Skjulte Steder.
Man kan tilmelde sig turene ved at klikke ind på linket under arrangementsbeskrivelsen.
 
1. SPOR EFTER VIKINGERNES BORGVOLD
Der er stadigvæk spor fra den over 1000 år gamle vikingevold i det centrale Aarhus, selv om turen går gennem velkendte shopping-gader i latinerkvarteret. Du får historien om Aros/Aarhus fra den opstod omkring år 770 - og ser de spor, der stadigvæk kan ses fra vikingernes tid.
TID: torsdag d. 4. april, kl. 15.30 – 17.00
STED: Ved trapperne, DOKK1
 
2. BYENS SKJULTE BAGGÅRDSMILJØER
Bag Midtbyens gamle gader i Vestergade, Klostergade, Badstuegade, Studsgade og Mejlgade findes der slidte og charmerende baggårdsmiljøer såvel som nye hyggelige baggårde, som kun få kender.
TID: onsdag d. 17. april, kl. 15.00 – 17.00
STED Foran Domkirken
 
3. AD TOLDSTIER OG SMUTVEJE
Mange af byens stier har engang været toldveje og lønstier. Vi går en tur ad nogle af byens bagveje og smutveje fra Ridderstræde til Valdemarsgade og hører om de små stræders oprindelse.
TID torsdag den 4. maj, kl. 15.30 – 17.30
STED: Politistationen ved Ridderstrædet
 
4. OPDAG SKJULTE FABELDYR OG SAGNFIGURER
Kigger man godt efter på bygninger, vil man opdage et eventyrligt udvalg af mystiske fabeldyr og spændende sagnfigurer, som man måske aldrig har fået øje på. Turen går fra Thorvaldsensgade og gennem byen til Bispetorv, hvor sagnfigurer skjuler sig rundt omkring.
TID: fredag d. 17. maj kl. 15.00 – 17.00
STED Nette, Thorvaldsensgade 22
 
5. DET OKKULTE AARHUS
Under byvandringen vil man høre om det gådefulde Aarhus, hvor hvileløse sjæle har hjemsøgt steder som Rykind, Thorups Kælder, Aarhus Teater, Trods Katholm og flere andre steder. Fortællingerne er indsamlet fra direkte kilder, som har oplevet det uforklarlige.
TID: fredag d. 31. maj, kl. 15.00 – 17.00
STED: FO-Aarhus, Frederiksgade 78C i gården

I anledningen af lodsernes 280-års jubilæum byder Aarhus Søfartsmuseum indenfor i Lodstårnet.

Aarhus Søfartsmuseum åbner dørene til lodstårnets to gamle værkstedslokaler. Lodstårnet på Pier 3 bliver i øjeblikket brugt som magasin for museets samling. Museet har nu valgt at omdanne stueetagen til et unikt showroom.

Aarhus Søfartsmuseum er dedikeret til at bevare og formidle Aarhus’ maritime kulturarv. Museet rummer en imponerende samling af maritime artefakter og historier fra byens rige søfartshistorie.

I de gamle værkstedslokaler kan man se to depotudstillinger

Vi fejrer at Aarhus Havns lodseri i år har 280-års jubilæum. Aarhus Havn fik sin første lods i 1743. Lodserne har været på Aarhus Havn lige siden da. I det første rum har museet samlet et udvalg af de opmagasinerede genstande, der deler lodsernes fortælling gennem 1743-2023. Her får man en enestående mulighed for at komme tæt på lodserne og lodstårnets historie. Med fremvisningen dykker museet ned i nogle af de særlige opgaver og oplevelser som lodserne har været igennem undervejs.

I det andet rum får gæster et indblik i nogle af museets særlige ældre genstande fra området ved Aarhus Havn. Lodstårnets magasin åbnes nemlig for alle interesserede, der kan gå på opdagelse i uniformer, skibsmodeller og –instrumenter, flag, dykkerudstyr, manuelt tågehorn, skibsklokke og skibsmodeller af Marselisborg og Kongeskibet og meget, meget mere.

Hvad: Reception og bogsalg i Lodstårnet. Den 1. december kl. 14-16

 

For fremvisning i 2024: kontakt daglig leder, Hans Schmidt-Nielsen, Telefon: +45 40501582. Email: aarhussoefartsmuseum@live.dk

For yderligere information, kontakt: Aarhus Søfartsmuseum, Kontaktperson: Annette Damgaard Hansen. Telefon: +45 60641816. Email: a.dam@suu.dk

 

Lodstårnet

Lodstårnet

Foto: Hans Schmidt-Nielsen

Marselisborg

Foto: Michael Boe Laigaard

Foto: Hans Schmidt-Nielsen

Foto: Michael Boe Laigaard

Aktuelt

Åbningstider

På grund af fugt og skimmel flytter vi netop nu en del af vores mest udsatte genstande i depot. 

Det betyder, at vi lige for tiden ikke har fast åbningstid. Der er dog stadigvæk udstillinger i containerne, som kan besøges efter aftale med museets daglige leder, historiker Hans Schmidt-Nielsen, der er en eminent fortæller. 

Museet kan besøges ved at kontakte Hans Schmidt-Nielsen på telefon 40501582 aarhussoefartsmuseum(snabel-a)live.dk 

 

Rundvisning efter aftale

50 kr. pr. person

400 kr. for grupper over 10 personer

 

Vejen til museet: Tag bus nr. 23. Stå af bussen ved Dagmar Petersens Gade (stoppestedet efter Østbanetorvet). Herfra kan man se museets 14 containere og hegnet, som omgiver dem på Pier 3. 

NYT NAVN

Museet har skiftet navn fra Aarhus Søfarts Museum til Aarhus Søfartsmuseum