Butikken

Søfartshistorier fra Aarhus og de syv verdenshave -

Aarhus Søfarts Museum - et museum i særklasse?

Denne bog handler om Aarhus Søfarts Museum og de personer, genstande og historier, der er en del af denne unikke samling. Et museum, der er anderledes – ikke blot i størrelse og indhold – men i høj grad også i forhold til de indsjæle, der som frivillige, er med til at bevare søens historie.

Aarhus Søfarts Museum er lokalt forankret i Aarhus og forholder sig i høj grad til den aarhusianske maritime historie, så uanset hvilken genstand eller beretning, der har grobund i Aarhus, har den også grobund i vores nationale og internationale historie. Bogen er spækket med billeder som appetitvækkere til den fine samling og giver på forhånd læserne en god fornemmelse af et fint, lille museums store indhold og historie.

 

Bogens redaktør og hovedforfatter er Jakob Tøtrup Kjærsgaard. Indholdet er skrevet af Jakob Tøtrup Kjærsgaard, Annette Damgaard Hansen, Karl Nøhr Sørensen. 

 

Jakob Tøtrup Kjærsgaard (f. 1984) er cand.mag. i historie og kulturarvsformidling. Han har tidligere arbejdet ved Utah Beach Museum i Normandiet samt Kystmuseet i Frederikshavn. 

Bogen udkom i 2021 og kan købes på museet for 199,95. Den sælges også fra Moesgaard Museum

"En streg i vandet" af Henning Pedersen 

Saxo skrev:

"En streg i vandet" er en samling af skønne og skøre sømandsskrøner og fascinerende fortællinger, der tager dig med på adskillige sande (eller næsten sande) sørejser jorden rundt.

 

 

05/09/2018

Poul Grosen Rasmussen. Silkeborg ØK Skibsklub/ Seniorvejen.com og næstformand ved Aarhus Søfartsmuseum

Søfartsmagi og læseglæde. Henning Pedersen har med sin bog begået et lille mesterværk ud i genren magisk realisme. Bogen kan anbefales på det varmeste - Ikke kun til tidligere ØK ansatte, men  til enhver der holder af en god fortælling, der pirrer din nysgerrighed, fantasi og rejselyst. Min rejselyst er efter læsningen blevet øget med adskillige tusinde sømil. 

 

Med splitflag og højagtelse af Poul Grosen Rasmussen

Syv tidligere ansatte ved ØK har sammen med en museumsinspektør skrevet otte fortællinger om livet og dannelsen på et ØK skib i 1960'erne. I bogen beskrives skibsverdenens hierarki set fra bunden med drengenes blik, fra mellemdækket set med officerernes blik samt fra broen set med kaptajnens blik. 

Læs om bjergning af storsejl under voldsom orkan, mødet med den magiske duft af Østen, fodring af kølsvin og vanding af kompasrosen, at være pige på et skib mellem 38 friske sømænd, hvad sangen om Mandalay førte til, at falde i staver over delfinerne og flyvefiskenes kapløb med skibet samt en tandudtrækning i skruestik. 

Bogens titel kommer af to karakteristiske ting ved ØK: De viste splitflag, og alle skrivelser blev underskrevet ”Med højagtelse”. Retten til at vise splitflag blev tildelt ØK som særlig honnør af Kong Christian IX den 15. februar 1898 som anerkendelse for etablering af den regelmæssige rutefart mellem Europa og Det Fjerne Østen. Tilladelsen gjaldt kun for ”ØK´s i oversøisk Fart gående Skibe”, men i slutningen af 1920´erne blev tilladelsen udvidet til også at omfatte ØK´s kontorbygninger.

Redigeret af Poul Grosen Rasmussen. 168 sider, 17x24 cm, illustreret. Pris 195 kroner.

 

Med Splitflag og Højagtelse

Den flotte plakat, som er bogens forside, er også at se om bord i Aarhus Søfartsmuseum.