Nyeste effekter

På denne side viser vi de nyeste effekter, som er tilgået museet.

Alle effekter bliver registreret med oplysning om, hvem der har doneret - det gælder både firmaer og private.

 

04.11.2018: Model af "Project Americas"

En af vore ftrofaste frivillige, Carl Erik Corneliussen, har skaffet denne flotte model af Blæsbjerg & Co.'s "Project Americas". Den er vi rigtig glade for.

Project Americas Project Americas
Project Americas Project Americas

04.11.2018: Fjernskriver

Carl Elgaard fra Carl Elgaard Shipping havde ikke længere brug for sin fjernskriver og tænkte, at den kunne passe fint ind i Aarhus Søfarts Museums samlinger. Det synes vi var en rigtig god ide.

Fjernskriveren (telex) svarede nærmest til, hvad vi i dag kender som e-mail og var ganske enkelt uundværlig i shippingbranchen.

Carl Elgaard har i mange år drevet eget firma på Aarhus havn og kommer oprindeligt fra Blæsbjerg & Co.

Fjernskriver

23.10.2018: Sejlmagerværktøj

Harry Randa og hans datter Lisbeth kom forleden forbi med en stor samling sejlmagerværktøj. Harry står for at skulle flytte og har ikke længere plads til værktøjet. Det har vi.

Blandt værktøjet er en sejlhandske og en pren, som Harry for år tilbage fik af sin sejlmagermester Charles Emanuel Mortensen i Randers.

Harry fortalte blandt andet, at skoleskibet "Danmark" bragte sejldug med hjem til Danmark efter sit ophold i USA under krigen. Charles Emanuel Mortensen, H. B. Hansen & Co. i Aarhus samt en tredie sejlmager i København fik til opgave at sy sejl til hver sin mast. Seks-syv meter i timen var normen - i hånden, forstås.

Sejlmagerværktøj

20.09.2018: Håndværktøj fra Naver-Jens

Jens Erik Hansen - måske bedre kendt som Naver-Jens - er en af museets gode støtter. I går besøgte han os og medbragte endnu en del af sin samling af håndværktøj. Det takker vi for.

Naver-Jens

31.08.2018: Wolmer Jørgensens håndmalede skibsbilleder

Wolmer Jørgensen besøgte forleden Aarhus Søfarts Museet. Han kvitterede for oplevelsen med seks indrammede malerier i størrelsen 30•40 cm - skibsmotiver fra hans egen hånd.

Som det ses, har flere af billederne relation til Aarhus. Vi er glade for at malerierne nu bliver en del af Aarhus Søfarts Museum.

ØK's "Malaya", bygget 1947. Med Aarhus skyline i baggrunden og bugserbåden "Bulbider" i forgrunden kan det næppe bliver mere Aarhus.

F 340 "Beskytteren", bygget 1974 i Aalborg

"Indian Reefer", bygget 1939 i Helsingør

Tankskibet "Dorthe Mærsk", leveret 1952 fra Odense Staalskibsværft til A. P. Møller

De fleste aarhusianere kender vist "Brita Leth"

16.08.2018: Nye effekter under VM i sejlsport 2018

Vi holdt åbent under VM i sejlsport 2018, og det tiltrak heldigvis en del gæster. Nogle havde været så flinke at medbringe effekter til os, og det er vi naturligvis glade for.

Keld Nørgaard kom med Aarhuus Havnecommissions Segl - i sin tid en gave fra Århus Havn til Sea-Land. Meget passende er det på det tidligere terminalområde for Sea-Land, at Aarhus Søfarts Museum i dag har til containers. Seglet kommer til at indgå i udstillingen "Aarhus på søkortet".

I et brev fra Svend Aage Pedersen til Willy Andersen, Aarhus Flydedok & Maskinkompagni A/S, lå adskillige billeder fra værftets første år. 


Kurt Juul Andersen kom med en model af PT59. Det skib er nøje beskrevet i WIKIPEDEA. Motor Torpedo Boat PT-59 hørte til PT-20 class. Bygget af Elctric Launch Company of Bayonne, New Jersey. Hvad der gør denne model og fartøjet mere interessant end som så, er den kendsgerning, at John F. Kennedy blev chef her i september 1943 fordi han foretrak at forblive på krigsskuepladsen i Stillehavet, da hans tidligere skib, PT-109 var blevet sejlet i sænk af den japanske destroyer AMAGIRI måneden før.

Keld Nørgaard med det flotte segl

Aarhuus Havnecommissions Segl

Billeder fra Flydedokken. I Aarhus Søhistoriske Selskabs medlemsblad Logbogen for januar 2015 har Ib Gylling Møller skrevet en fin beretning am "Ellen"s ophold i Århus.

Modellen af PT59

30.07.2018: Plakat og foto

Der kommer hele tiden nye effekter til museets samlinger - desværre kan vi ikke overkomme at vise dem alle her. Men et besøg på museet vil give et glimrende indtryk af, hvad vi har samlet gennem ti år.

For nylig kom Jan Magne Sørensen (ex Blæsbjerg og Terkol) forbi med et flot billede af "Samson Scan". 

Marianne Schiöler er den gode giver af plakaten for Landsudstillingen i Aarhus i 1909.

"Samson Scan"

Plakaten for Landsudstillingen i 1909

31.05.2018: Gamle fotos fra Aarhus havn

Poul Erik Kræmmer, sejler og fhv. bådebygger, kom forbi med fire gamle billeder. Ikke blot motiverne, men selve billederne er gamle. Motiver fra åhavnen og den indre havn i Aarhus for mange år siden.

Aarhus havn

Aarhus havn

Aarhus havn

Aarhus havn

12.05.2018: Flere fotos til museets samlinger

Fra vore gode kontakter hos Marineforeningen har vi modtaget endnu nogle billeder fra den gode Bent "Bimbo" Madsens samling. Billederne er leveret i hver sin fornemme mappe. Bent har i sin tid fået fremstillet billederne hos A. Kulbeisch i Hamburg.

Det dokumenterer - endnu en gang - at sømandens foretrukne billeder på skrivebordet er af "hans egne" skibe.

Her ses de flotte mapper og et par af billederne.

M/S "Boribana"

Billederne er i disse flotte mapper

M/S "Simba"

04.05.2018: Serien "4 danske skibe" - tegninger af Mads Stage

Denne flotte samling er ny om bord i Aarhus Søfarts Museum. Samlingen "4 danske skibe" modtog vi med tak forleden.

4 danske skibe

"Nordlyset" af København

"Nordlyset" af København

"Prins Valdemar" af Nordby

"Prins Valdemar" af Nordby

"Thorvaldsen" af København

"Thorvaldsen" af København

"Thyra" af Rønne

"Thyra" af Rønne

02.02.2018: Malerier og skitser af maleren Ole Sværdpiil

Maleren Ole Sværdpiil (1914-1980) er mester for mange billeder med motiver fra Aarhus By. I vores udstilling med effekter fra skibsmægler Rasmus Christensens kontor hænger allerede et af Ole Sværdpiils billeder.

Forleden besøgte Ole Sværdpiils søn museet og donerede yderligere tre malerier og tre tegninger med motiver fra havnen. De vil på et senere tidspunkt indgå i en udstilling med motiver fra Aarhus havn.

"Skibe i Slippen"

"Capella"

"Skibe ved kaj 13"

"Svava"

Aarhus havn 22-06-1945

Aarhus havn 22-06-1945

26.01.2018: Udstillingen "Skibshandleren" bygges op, og der kom nyt til

Planerne om at sætte "Skibshandleren" på plakaten har allerede skabt interesse. Det oven i købet fra aller højeste sted, idet planerne lokkede skibshandler Ib Gylling Møller i kælderen, hvor han fremdrog et virkeligt klenodie fra Skibshandleren: Vægten, Mrk. Chr Larsen Aarhus,  med tilhørende lodder, som gennem mange år stod på skibshandlerens disk.

I samme tema har Ole og Ib Gylling Møller for længe siden sendt vægten fra Skibshandlerens frilager på museum. Begge disse fine ting kommer nu frem i forreste række.

Kom selv om bord og kontroller, at vægtene vejer rigtigt.

Chr. Larsen Aarhus

Chr. Larsen Aarhus

Ib Gylling Møller

Messinglodder

13.12.2017: Sjøveien naturligst i Norge

"Sjøveien naturligst i Norge" er en del af en samling tegninger, som Lene Hansen kom med forleden. Tegningerne stammer fra Lenes far, Eigil Hansen, som ejede Aarhus Kutterværft.

Sjøveien

07.11.2017: Nye billeder

Det er godt at have venner - og dem har Aarhus Søfarts Museum heldigvis mange af. 

Tre nye fotografier har fundet vej til os via gode kontakter i Aarhus Marineforening. Det er fotografier fra Bent "Bimbo" Madsens bo.

Bulk carrierne "Elsam Fyn" og "Elsam Jylland" samt et gruppebillede fra ØKs "Alameda", som vandt førsteprisen i fri idræt i 1974.

"Elsam Fyn"

"Elsam Jylland"

Alameda

19.10.2017: Uge 42 med bøger, platter, en kiste, Hong Kong Onsdag, Vikinger og en mulepose til Pallemanden

Uge 42 har været en aldeles indbringende uge for Aarhus Søfarts Museum.

Brian Clausen kom med en flot kamfertræskiste fra det velkendte firma Henderson. Med sig havde han også to platter med motiv af hhv. skoleskibet "Danmark" og ØKs "Aranya". Platterne pakket sirligt ind i en avis, som vi - indtil det er modbevist - har valgt at kalde Hong Kong Onsdag.

Hans Christian Bjerg, som er redaktør af Tidsskrift for Søvæsen (oprettet 1827), valgte at besøge os og efterlod et pænt bidrag til museets bogsamling. Hans Christian har lovet at komme igen - snart.

En af vore frivillige, Jens, er kendt for at knytte mange ven- og bekendtskaber. Et af dem har resulteret i en mulepose fra Mols-Linien. Den smed Jens gavmildt op til pallemanden Martha, som trofast holder udkig på en af museets containere. Dag og nat.

Per Ryolf havde i en genbrugsbutik købt tre bind med ialt seks årgange (1932-1937) af tidsskriftet Vikingen. Per har nu suget den ønskede viden ud af hæfterne og doneret dem til museet. Vikingen har altid været kendt for fremragende artikler, og bladets forsider har altid nydt en særlig anerkendelse.

Så har vi haft besøg af skipperen på det gode skib "Samka", som lige nu gæster Aarhus med udstillingen "Bibiana - kunst i børnehøjde". 

 

Hans Christian Bjerg

Bøger til samlingen

Brian Clausen

Platten med "Aranya"

Platten med "Danmark"

Den flotte kiste fra Henderson

"Hong Kong Onsdag"

Pallemanden Martha på sin post - med mulepose

Muleposen fra Mols-Linien

Per Ryolf

Tre bind med Vikingen

Vikingen

Vikingen

"Samka" med udstillingen "Bibiana - kunst i børnehøjde"

Normalt røber man ikke en dames alder, meeennn....

11.09.2017: Onkel Christians søfartsbøger og orlogsbog

Ole Ryolf kom forbi med to søfartsbøger og en orlogsbog, som har tilhørt hans onkel Christian.

Christian Martinus Rasmussen var født i 1902 og fik som 14-årig den 1. maj 1926 hyre som kok på den lokale stenfisker "Fremad". Her var Christian forhyret frem til juni 1918 og var i mellemtiden avanceret til ungmand og letmatros.


Christians karriere til søs sluttede i december 1931. Indimellem gjorde han tjeneste i Marinen, hvorfra han blev hjemsendt den 6. november 1923. Han døde i 1973.

Fra Christians søfartsbog

Fra Christians søfartsbog

06.09.2017: Svaba Line

Denne æske, mrk. "JL With Compliments from J Lauritzen A/S" havde Brian Clausen med. Den er produceret af Svaba Line, Reberbanen 12, 5960 Marstal, dengang telefonnummeret begyndte med 09. Her nogle få eksempler på de mange modeller, der kan bygges af sættet.

With Compliments

With Compliments

Fragtskib

Polarskib

Isbryder

Tankskib

Supply Vessel

Kysttankskib

03.09.2017: En indbringende festuge

Den netop overståede festuge skulle vise sig at være ret indbringende.

Brian Clausen kom med et eksemplar af "Svikmøllen", en specialudgave for sørns folk - og bolværksmatroser - med Jan Sanders dejlige tegninger. Udgivet af Lademann i 1981. Det var også den gode Brian, som kom med en lille samling blyskibe. Der er flere krigsskibe samt modeller af "Prinsesse Margrethe" og "Peder Paars".

Inga og Toke Nørby kom med en messing-værktøjsbrik fra værftet i Svendborg.

Mogens Fabritius kom med en hel kasse oplukkere fra DOKKEN.

Bent Mikkelsen havde fundet et fotografi af Kristian Kielsholm Madsen. Billedet er taget i Fredericia, hvor Kielsholm Madsen står i dokken ved ØKs sidste skib (af fire) med navnet "Selandia".

Oplukkere fra DOKKEN

Blyskibe - krigsskibe og "Peder Paars"

Svikmøllen

Billedet af Kristian Kielsholm Madsen

Den fine værktøjsbrik fra Svendborg

01.07.2017: Maleri, søfartsbog og havnemotiver

Mogens Fabritius er en gammel ven af huset og har gennem tiden doneret mange effekter til Aarhus Søfarts Museum.

Forleden kom han igen igen forbi med nogle godter: Et maleri med motiv fra Aarhus havn, en samling "Havnemotiver fra Aarhus ca. 1910" samt en søfartsbog med den interessante bemærkning: "8. marts 1966 - var ikke ombord ved afsejling". Søfartsbogen stammer fra et dødsbo.


Bemærkningen i søfartsbogen rejser et spørgsmål, som besætningen om bord på Aarhus Søfarts Museum ikke hade svaret på: "Hvad gjorde man ved den slags søfartsbøger"?
Skibsførerne har på et tidspunkt sendt dem til mønstringskontorerne - konsulaterne eller hvad ved vi.

Mogens Fabritius med maleriet

Maleriet af Stefan (eller Steffen?) Jørgensen

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

Aarhus havn ca. 1910

27.04.2017: Spisebestik fra Bangkok

Aarhus Søfarts Museum kan fortælle mange gode historier fra Østasien. Nu er der kommet endnu en til, idet Ove Rømhild mener, at tiden nu er inde til at overdrage en samling spisebestik til 12 personer til Aarhus Søfarts Museum. Bestikket er købt i Bangkok og er således et flot supplement til historierne derudefra.

Ove Rømhild

Den flotte kasse med bestik

Thailandsk spisebestik

Thailandsk spisebestik

27.04.2017: Fra Trangraven til Langerak

En af museets trofaste frivillige, Svend Ove Bøhm, kom forleden med værket "Fra Trangraven til Langerak - en epoke i grønlandstrafikken". Den indgår nu i vores samling af maritime bøger.

Fra Trangraven til Langerak

Fra Trangraven til Langerak

24.01.2017: En rigtig god dag for Aarhus Søfarts Museum

En af museets trofaste støtter, Mogens Fabritius, kom med en bly-model af færgen Lasse, som i mange år sejlede på Kattegat mellem Kalundborg og Juelsminde. 

I gemmerne havde Mogens også fundet en platte fra Restaurant Ship Ohøj ved Fakse Ladeplads. Den havde vi godtnok ikke hørt om før, restauranten.

Bestyrelsesmedlem Peter Sørensen havde på loftet hos sin svigermor fundet en logbog fra galeasen "Kvik" af Marstal - den er fra 1893. Tænk, hvilke søfolk, der i sin tid skrev i den for langt over 100 år siden. Den vil vi passe godt på.

Julle

"Julle" i bly-model

Kvik

Restaurant Ship Ohøj

Ship Ohøj

Galeasen "Kvik"s logbog - 1893

13.09.2016: Model af "Biologen"

Poul Gregersen fra Frederikshavn er ophavsmand til flere af de modeller, vi kan fremvise hos Aarhus Søfarts Museum. I sidste uge kom endnu en af Gregersens modeller i vores samling, nemlig havundersøgelsesskibet "Biologen".

"Biologen"

"Biologen" - navnet på stævnen

"Biologen"s maskine

Poul Gregersen ved modellen af "Biologen"

05.09.2016: Billeder og bøger fra Flemming Johansen

I forbindelse med uddokningen forleden forærede Flemming Johansen os billeder og bøger, som nu indgår i samlingerne.

Her ses et par eksempler på de nye billeder og bøger.

Billede af "Saralil"

Billede af "Veralil"

Bogen "Modelskibe i flasker"

03.07.2016: Fornem bogsamling fra Bue Drewsen

Bue Drewsen er tidligere formand hos Århus Stevedore Kompagni og nu bosat i Grenaa. Forleden donerede han en stor og fornem bogsamling til Aarhus Søfarts Museum. Mange spændende titler, som nu indgår imuseets omfattende bogsamling.

Bue Drewsen

Mange spændende titler

Blot en enkelt af de mange forsider

Blot en enkelt af de mange forsider

Bue Drewsen har tidligere betænkt museet med nogle karikaturtegninger med motiver fra en arbejdskonflikt.

Forvalter (sådan hed det dengang) Ove Altschuler i samtale med Freddy

Bue Drewsen i samtale med to havnearbejdere

23.05.2016: Svend Karl Christiansens søfartsbog

Mogens Fabritius her i tidensløb betænkt Aarhus Søfarts Museum med mange dejlige effekter. Forleden var det Svend Karl Christiansens søfartsbog.

Af bogen fremgår, at Svend Karl Christiansen i i juni 1916 - altså for 100 år siden - fik hyre som dæksdreng om bord på Skov-båden "Marselisborg". En flot model af netop dette skib befinder sig hos museet, så disse klenodier fortæller nu en samlet historie.

Søfartsbogen

Udmønstring den 3. juni 1916

"MARSELISBORG"

23.05.2016: Jeg var en af de første ombord på "Peder Paars"

Flemming Johansen var virkelig en af de første ombord på "Peder Paars", og indtil i lørdags pralede han af det ved at bære denne badge. Han bærer den ikke mere, nu befinder den sig hos Aarhus Søfarts Museum.

Flemming Johansen med sin badge

Jeg var en af de første ombord på "Peder Paars"

23.05.2016: Færgehistorisk tidsskrift

I anledning af sit 25 års jubilæum har Dansk Færgehistorisk Selskab sendt os dets jubilæumsudgave af bladet Færgefarten. Vi er naturligvis glade for at kunne indlemme dette blad i vores samling.

03.02.2016: Maritimt radiomateriel

I går kom en mand forbi med en papkasse. I papkassen havde han en del udrangeret radiomateriel, som han mente kunne indgå i museets samlinger. Det var vi helt enige med ham i.

Radiomateriel

Radiomateriel

30.01.2016: Maleri

En dag i denne uge dukkede Ole Sonne op (det gør han faktisk tit), og i dag medbragte han dette flotte maleri, som nu indgår nu i museets samling.

Maleri Cutty Sark

30.01.2016: Brik fra Aarhus Flydedok & Maskinkompagni A/S

Forleden kom Jens Erik Hansen forbi med denne brik, som tydeligvis stammer fra Aarhus Flydedok & Maskinkompagni A/S. Hvad brikken har været brugt til, stod hen i det uvisse.

På Facebook efterlyste vi oplysninger, og Villy Andersen (mangeårig ansat på dokken) kunne give følgende forklaring:

Skiltet blev udleveret til alle der blev ansat på "Dokken", sammen med værktøjsskilte til lån af værktøj i værktøjsburet, og andet nødvendigt udstyr, som blev udleveret ved ansættelsen.
Bogstavet og tallene henviser til medarbejderens afdeling og medarbejder nr. Skiltene blev ikke længere udleveret efter ca. 1970 (er usikker på præcis hvornår). 
Derefter blev de brugt som souvenir og nøgleringe. Flydedokkens orkester brugte dem som emblemer på deres uniformer.

Tak til Villy Andersen for svaret

 

Brik AaFOM

12.01.2016: Maleri med "Georg Stage"

Forleden kunne v indlemme dette flotte maleri i samlingerne. Eddy Würtz i Kjellerup har betænkt os med E. Mortensens flotte maleri med skoleskibet "Georg Stage" som motiv. Maleriet har i mange år hængt på væggen hos Eddy Würtz' forældre.

På maleriet kan man se, at det er malet inden "Georg Stage" fik malet bakken sort.

02.01.2016: Endnu mere fra Aarhus Havn

Aarhus Søfarts Museum blev endnu en gang inviteret til at hente klenodier fra Aarhus Havns arkiver og gemmer. Denne gang - blandt andet - to originalskitser fra Eiler Krags hånd; skitser fra det lille hæfte fra 1971.

Hæftet "Regler for Lodsning ved Aarhus Havn" fra 1894 er vi bestemt også glade for at kunne føje til samlingerne.

Det, som vel kan kaldes Aarhus Havns dåbsattest i form af matricer fra dengang, der var typografer til, passer vi nu godt på. Det samme gælder modellen af "Anna Sofia".

Trossefører på job på Gasværkskajen (tegning: Eiler Krag)

Trossefører på job på Gasværkskajen (tegning: Eiler Krag)

Matrice (1)

Matrice (2)

19.12.2015: Mere fra Aarhus Havn

Aarhus Havn er nu i fuld gang med at flytte fra Mindet til Vandvejen. Havnen har tidligere betænkt Aarhus Søfarts Museum med ting som bøger, optegnelser og andet materiale. Forleden meldte Aarhus Havn sig igen, og denne gang kunne vi hente en håndfuld mapper med Harald Borges dejlige tegninger fra 80'erne. Mapperne er oprindeligt fremstillet som en hilsen fra Aarhus Havn til kunder og forretningsforbindelser.

Hvor er vi glade for, at man ikke blot kasserer sådanne ting, men betænker os.

Sandpumper i Sydhavnen 1986

"Karmsund" i 1988

Fiskerihavnen i øsende regnvejr 1984

"Aurora" i 1983

Udover mapperne med akvareller modtog vi en del andre arkivalier, hvoraf en del stammer fra Aarhus Skipperforening. Sjovt synes vi det var at finde regningen for køb af 25 eksemplarer af Sømandssangbogen: 5 % i rabat. Kvitteringen ligger oven i listen over deltagerne i Aarhus Skipperforenings vinterfest på Grand i 1953. Mon ikke navnene på denne liste fremkalder mange minder hos havnens ældste i dag?

13.12.2015: Model af "Jytte Schou" af Frederikshavn

Hjørleif Johansen havde en skibsmodel, som han gerne ville stille til rådighed for Aarhus Søfarts Museum: galeasen Jytte Schou af Frederikshavn er det. Det skriver Aage Christensen i hvert fald. Ser man på riggen, er det imidlertid en skonnert. (Der venter lidt forskning i skibslisterne for at finde ud af den rigtige skibstype). En del af modellens spændende historie fremgår af et brev fra modelbygger Aage Christensen, Frederikshavn, som renoverede den i slutningen af 1990'erne.

Nogle få overskuelige skader har modellen fået igen. Klyver-bommen og mesangaffelen/(evt store gaffel. red) er knækket. Det samme er den ene david til jollen agter. Aarhus Søfarts Museum har lånt modellen på en tidsubestemt udlånsaftale, så længe museet ser et formål med at udstille den.

Hjørleif Johansen med modellen af "Jytte Schou"

"Jytte Schou"

13.12.2015: Lejekontrakter fra Aarhus Havn

I forbindelse med Aarhus havns flytning til det nye Havnecenter i Østhavnen, har Aarhus Søfarts Museum overtaget en del ting fra Havnens fjernarkiv i Mindet.
Senest har Pia Hansen, Aarhus Havn, fundet nogle  100-år-gamle lejekontrakt-protokoller. Mange spændende historier ligger gemt i de håndskrevne registre og lejeaftaler.

Pia Hansen med protokollerne

Protokollerne med de gamle lejekontrakter

08.12.2015: En gave fra skoleskibet "Danmark"

Arbejdet med skoleskibet "Danmark" nærmer sig sin afslutning. Skibet ligger stadig i Aarhus som nabo til Aarhus Søfarts Museum, og det har givet kontakter af forskellig art gennem forløbet med restaurering og klargøring af skibet. Det nye båddæk - udført i Burma-teak - er netop færdigt.

I går forærede konsulent på skoleskibets riggerarbejde, overstyrmand Helle Barner Jespersen, os en prøve på det gode sømandskab, som riggerarbejdet er udtryk for, i form af en stykke af den nye stående rig, trenset, smertet, klædt og tjæret. Lige efter bogen - Jens Kusk. :-)

rig

19.09.2015: Masser af skibsbilleder

Aarhus Søfarts Museum hjembragte i sidste uge en spændende samling gamle indrammede skibsfotos. Billederne er en gave fra Foreningen "Fyrbåken Koen´s venner", der har samlingen fra den tidligere Café Broen i Korsør.
Mange af byens søfolk gæstede altid Café Broen når de var hjemme i Danmark, og som en god skik afleverede man et billede af sit skib til ophæng i baren. Her hang de - tæt ved 200 stykker til Caféen blev lukket for en del år siden. 
Nu har Aarhus Søfarts Museum de mange billeder, og de vil finde en placering - måske i vor egen bar. 
Særlig interessant er ét lokalt foto med Bulbider langs siden på Dansk Fransks m/s "Bretagne" - se "Ugens Foto".

05.09.2015: Stort luftfoto af Aarhus havn

Forleden kom Nicolai Hommelhoff forbi med dette flotte luftfoto af Aarhus havn.

Billedet er ret nyt, men lever helt op til museets filosofi: "Man skal være opmærksom på hverdagen i dag, om 30 år er den historie".

25.08.2015: Kuf, vikinger og Maersk

De seneste dage bød på flere effekter til museet: Et maleri med en kuf, beretning og regnskab fra Maersk samt bogen "Vikingernes Aros". Variationerne er til at få øje på...

På forkant med en verden i forandring (Maersk)

Vikingernes Aros

13.06.2015: Willemoes

Ib Thinggaard har foræret Aarhus Søfarts Museum denne flotte plakat fra fregatten "Willemoes". Med plakaten fulgte bogen om søheltens liv og levned.

Willemoes

13.06.2015: Et stort flag

"Den store flaggast" kom forbi med dette store flag - som vi fremover kan flage med på store dage

Dannebrog

17.04.2015: Maritim Kontakt i kassevis

Pernille og Ole Sonne er gode venner af Aarhus Søfarts Museum og har ofte betænkt museet med klenodier, ligesom parret lægger et stort arbejde i museets drift.

Forleden kom Pernille og Ole forbi med intet mindre end en mindre skibsladning af restoplagene af bladet Maritim Kontakt. Og der er vistnok noget om, at der kommer flere...

Her ses Pernille og Ole ved den flotte donation, samt enkelte forsider af de mange blade.

Pernille og Ole Sonne

15.01.2015: Kaptajn Skægs billeder

Kaptajn Skæg var kælenavnet for havneassistent og senere havnekaptajn Kjeld Sørensen. Hans datter Marianne har ryddet op i faderens gemmer og betænkt Aarhus Søfarts Museum med en flok billeder. Et af dem viser Århus Havnevæsens (som det hed dengang) flydekran "KON-TIKI", som Kjeld Sørensen i en årrække var skipper på.

Der er et fotografi fra Svend Nielsens udnævnelse til havnekaptajn. Det sidste billede her viser "Kaptajn Skæg", alias Kjeld Sørensen, ombord på slæbebåden "HERMES".

KON-TIKI

Flydekranen "KON-TIKI"

Svend Nielsen

Fra Svend Nielsens udnævnelse til havnekaptajn. Fra venstre: Havneassistent Jens Otto Bruun-Madsen, havneassistent Viggo Løf Andersen, havneassistent Karl Nøhr Sørensen og den nyudnævnte havnekaptajn Svend Nielsen.

Kaptajn Skæg

"Kaptajn Skæg"

07.01.2015: Havnesange, strejke og lidt om den økonomiske tilstand i fordums tid

I går kom Palle Jørgensen forbi med en CD med havnesange. Senere kom Svend Ove Bøhm og Flemming Sørensen med et par bidrag til museets bogsamling: "Dyre Lærepenge" samt Udsigt over Aarhus communes saavelsom havnens oeconomiske tilstand 1930.

CD med havnesange

Bogen "Dyre Lærepenge"

Udsigt over Aarhus communes saavelsom havnens oeconomiske tilstand 1930.