Kom til Søfartsoplæg med og om Aarhus Søfartsmuseum på DOKK 1
TID: d. 22 – 24 april 2025, kl. 19-20:30
STED; bibliotekstrappen Dokk1. Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus Centrum
Søfart har formet Aarhus gennem århundreder, og nu inviterer Søfartsmuseet dig til tre spændende dage, hvor vi dykker ned i havets mysterier og byens maritime historie.
• D. 22 april: Faret vild til søs – Navigation gennem tiden
• D. 23 april: Aarhus’ forsvundne stenrev.
• D. 24 april: Aarhus Søfartsmuseums historie og fremtidsvisioner
Kom og bliv klogere på havets betydning for Aarhus!
Dag 1: Faret vild til søs – Navigation gennem tiden
Foredragsholder: Amalie Würtz Vestergaard – arkæolog og frivillig ved Aarhus Søfartsmuseum
Hvordan har søfarere gennem historien fundet vej over det åbne hav? Denne præsentation tager dig med på en rejse gennem navigationens udvikling – fra de tidligste søfolk, der brugte kystlinjer og stjerner, til vikingernes innovative metoder som solsten og primitive kompasser. Vi ser på, hvordan navigationsværktøjer som astrolaber, sekstanter og GPS har revolutioneret søfarten.
Deltag den 22. april, og opdag, hvordan mennesker har mestret kunsten at finde vej på havet gennem århundreder.
Dag 2: Aarhus’ forsvundne stenrev.
Foredragsholder: Niels Krogh Nielsen – chefguide ved Aarhus SeaRangers og frivillig ved Aarhus Søfartsmuseum. Hans Schmidt-Nielsen – Historiker hos Aarhus Søfartsmuseum.
I dag er havmiljø, opbygning af stenrev og udplantning af ålegræs mere aktuelt end nogensinde før. I oplægget bringer historiker Hans Schmidt-Nielsen fra Aarhus Søfartsmuseum og chefguide ved Aarhus SeaRangers Niels Krogh Nielsen ny viden til bordet, om det stenfiskeri der igennem 200 år opfiskede store dele af bugtens naturlige stenrev for at bygge det Aarhus, som vi kender i dag. Samtidig løfter vi emnet op i tid, og kigger på hvordan stenrev indtænkes i bymiljøer og oplevelsesøkonomi, og på den måde kan være en positiv ressource i det moderne Aarhus.
Dag 3: Aarhus Søfartsmuseums historie og fremtidsvisioner.
Foredragsholder: Annette Damgaard Hansen. Projektleder og forperson for Aarhus Søfartsmuseum.
Annette Damgaard Hansen vil fortælle om hvordan en flok sø- og havnefolk grundlagde opbyggede et søfartsmuseum i 2009, der dog måtte lade livet som følge af byfornyelse og senere skimmelsvamp. Endvidere fortæller hun om foreningens fremtidsvisioner for et nyt Center for søfart, havn og bugt – et museum, der favner Aarhus bys maritime historie fra omkring 770 og ind i fremtiden og rummer mulighed for forskning og studie.
Deltag d. 24. april og få indblik i Aarhus Søfartsmuseums historie og visioner.
Efter et ekstraordinært repræsentantskabsmøde mandag den 28. oktober i ASM som følge af kommunens manglende opbakning i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2025, har repræsentantskab og bestyrelse besluttet at fortsætte arbejdet frem mod et Center for Søfart, Havn og Bugt som inkluderer et museum.
Det skyldes blandt andet en donation fra den internationale shipping-virksomhed MSCs danske afdeling, som har sikret museet det akutbeløb, kommunen ikke prioriterede. De penge skal gå til at redde genstandene for skimmel nu og her.
Udover akutdonationen har vi også fået en stor medspiller og potentiel samarbejdspartner, som giver os fornyede kræfter. Naturhistorisk museum har sagt ja til at gå i dialog med os om en fremtidig museumsklynge på Pier 3. Det vil give os nogle helt nye perspektiver i forhold til tværfaglig formidling og nytænkning omkring søfart, havn og bugt. Kulturarv er andet og mere end materielle museumssamlinger, det er også den immaterielle kulturarv, som vi ikke fysisk kan gribe fat i. Det er fortællinger, traditioner, kundskaber og måder at være sammen på. Det er det, man formidler gennem foredrag, bøger, film, events, digital formidling og interaktion m.m. Vi håber dog stadigvæk på at kunne skabe en udstilling af det, der lader sig bevare, og som fortæller havnens 1250 år gamle historie.
Det er naturligvis investor og byplanlægger, der beslutter, hvad der skal ske med Pier 3, men dette er vores foreløbige vision.
Endvidere skyldes valget, at der er kommet unge kræfter til fra uddannelsesstederne med fornyet energi, og som kan anvende erfaringen fra ASM i forhold til deres studier på AU og Moesgaard. Vi har brug for flere studerende eller andre frivillige, der ser opgaven som et potentiale i forhold til studierne - eller anser det som en spændende opgave, at skabe et nyt museum / center fra bunden.
Akut mangler vi tørre lokaler til opmagasinering af de rensede genstande. Vi skal bruge omtrent 500 kvadratmeter, så vi på sigt kan have alle genstande på et samlet sted. Mindre kan også gøre det, men det er ligegyldigt, om det ligger i Højbjerg eller Viby J – bare vi har et sted, så vi kan få ro på og fokusere på processen frem mod en potentiel museumsklynge. Alfa og omega lige nu er tørre lokaler, så vi kan få genstandene i hus.
Åbningstider
På grund af fugt og skimmel flytter vi netop nu vores dsatte genstande i depot.
Vi er på museets midlertidige kontor, Molslinjens tidligere billetkontor, Hveensgade 4, hver tirsdag, hvor man er velkommen til at kigge forbi.
Kontakt ASMs formand
Annette Damgaard Hansen
60641816
NYT NAVN
Museet har skiftet navn fra Aarhus Søfarts Museum til Aarhus Søfartsmuseum